Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Berbock συναντήθηκε με τον Πολωνό συνάδελφό της Zbigniew Rau στη Βαρσοβία. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν κυρίως το αίτημα των πολωνικών αρχών προς τις γερμανικές αρχές να καταβάλουν αποζημιώσεις για ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock συναντήθηκε με τον Πολωνό συνάδελφό της Zbigniew Rau στη Βαρσοβία. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν κυρίως το αίτημα των πολωνικών αρχών προς τις γερμανικές αρχές να καταβάλουν αποζημιώσεις για ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η Μπέρμποκ δήλωσε αμέσως ότι «το θέμα των επανορθώσεων από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει κλείσει».

Νωρίτερα, ο Ράου είπε ότι λόγω του γεγονότος ότι "το τραύμα των Πολωνών σε αυτό το θέμα δεν έχει επουλωθεί", "περιορίζει και επιβραδύνει" τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των Πολωνο-Γερμανικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας ρωτήθηκε για το ύψος των αποζημιώσεων που αναφέρεται στο διπλωματικό σημείωμα, που στάλθηκε στο Βερολίνο την προηγούμενη μέρα.

«Δεν είναι στο πνεύμα της ορθής διπλωματικής πρακτικής να υποδεικνύεται ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο του σημειώματος, γιατί είναι θέμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του παραλήπτη και του εκδότη», απάντησε ο Ράου.

Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι πολύ εύκολο να καθοριστεί το ποσό στις σημερινές συνθήκες: η έκθεση της επιτροπής λέει ότι ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια 220 δισεκατομμύρια 609 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια).

"Ανυπομονούμε πολύ για καλή συνεργασία από αυτή την άποψη με τη γερμανική κυβέρνηση. Συνεργασία, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό παράδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της παράνομης χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις", τόνισε ο Ράου.

=========

Never Smile at a Crocodile
https://www.youtube.com/watch?v=ZGkdcpTY1QI&t=2s

-Γιατί η Baerbock χαμογελάει;


----------------------

Η Γερμανία ανταποκρίνεται στο αίτημα της Πολωνίας για αποζημίωση ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό, λέει η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock. 
Το Βερολίνο αρνείται να πληρώσει στην Πολωνία άλλες αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί το θέμα «κλειστό» σε κυβερνητικό επίπεδο, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ στον Πολωνό ομόλογό της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau στη Βαρσοβία, η Baerbock είπε ότι κατανοεί ότι «αυτό το θέμα ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους» στην Πολωνία, αλλά τόνισε ότι αν και η Γερμανία «αισθάνεται υπεύθυνη», το ζήτημα των αποζημιώσεων από το σημείο Η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι «ένα κλειστό ζήτημα».

Τα σχόλιά της έρχονται αφότου ο Ράου υπέγραψε μια διπλωματική νότα προς το Βερολίνο τη Δευτέρα, ζητώντας επίσημα πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για υλικές και άλλες ζημιές και απώλειες που η Πολωνία ισχυρίζεται ότι υπέστη στα χέρια της ναζιστικής Γερμανίας μεταξύ 1939 και 1945.

Ο Πολωνός διπλωμάτης επέμεινε ότι οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν «άμεσα βήματα προς μια μόνιμη, συνολική και οριστική νομική και υλική διευθέτηση του ζητήματος» , προκειμένου να βοηθήσουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάερμποκ, ο Ράου επανέλαβε ότι «η πολωνική κοινωνία εξακολουθεί να είναι τραυματισμένη από τη γερμανική εισβολή του 1939, η οποία περιορίζει και αναστέλλει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των Πολωνο-Γερμανικών σχέσεων».

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Γερμανία μπορεί να πειστεί να αλλάξει τη θέση της στο θέμα και ότι η θέση της θα εξελιχθεί μέσω περαιτέρω διαλόγου.

Υπολογίζεται ότι περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, των υποδομών και του πολιτισμού της χώρας υπέστη τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της εξαετούς σύγκρουσης.

Το Seijm, η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, ψήφισε τον Σεπτέμβριο για να απαιτήσει την πληρωμή των αποζημιώσεων από το Βερολίνο, επιμένοντας ότι η Γερμανία είχε τα χρήματα για να το κάνει. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, Jaroslaw Kaczynski, είπε μάλιστα ότι οι εκτιμώμενες ζημιές εξακολουθούν να είναι από τη «συντηρητική» πλευρά και ότι το τίμημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το Βερολίνο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η Βαρσοβία είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα αποζημιώσεων σε δύο χωριστές συνθήκες που υπογράφηκαν το 1953 και το 1990. Η Βαρσοβία επιμένει ότι είχε εξαναγκαστεί να υπογράψει αυτά τα έγγραφα ενώ βρισκόταν υπό πίεση από τη Σοβιετική Ένωση.

RT 4-0-22
===============

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη διάθεση 288,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Πολωνία. Αυτή η χρηματοδότηση, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Blinken στο Κίεβο στις 8 Σεπτεμβρίου και εγκρίθηκε τώρα. Και η Γερμανία δεν μπορεί να λάβει φυσικό αέριο από το Yamal λόγω της Πολωνίας Τίποτα ύποπτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: