Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Το μεγαλύτερο Μάτι του Κόσμου, στον Ουρανό, θα γίνει το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) που κατασκευάζεται στη Χιλή. Θα ρίξει φως σε μυστήρια, όπως η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η αρχέγονη φάση δημιουργίας του σύμπαντος και θα βοηθήσει στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Για εκατοντάδες χρόνια, τα τηλεσκόπια βοηθούν τους αστρονόμους να ξεδιαλύνουν τα μυστήρια του Σύμπαντος. 

Σε όλο τον κόσμο, χτίζονται κάποια πραγματικά πρωτοποριακά τηλεσκόπια που θα ανοίξουν μια νέα εποχή αστρονομίας.
Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν το βουνό Mauna Kea στη Χαβάη, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη νοτιοδυτική Κίνα και την έρημο Atacama - ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στις χιλιανές Άνδεις.

στην έρημο Atacama της βόρειας Χιλής, στο όρος Παρανάλ (Cerro Paranal) σε υψόμετρο 2.635 m, είναι χτισμένο το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο  (Very Large Telescope, VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO).
Σύμφωνα με την ESO , το VLT είναι το πιο προηγμένο οπτικό όργανο στον κόσμο.
πρόκειται για το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στο φάσμα του ορατού φωτός και τον υπερύθρων στο νότιο ημισφαίριο.
Αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τηλεσκόπια , η διάμετρος του πρωτεύοντος κατόπτρου του καθενός είναι 8,2 m. 
Όσο μεγαλύτερο είναι το κάτοπτρο, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συγκεντρώσει, επιτρέποντας στους αστρονόμους να δουν με μεγάλη ακρίβεια αμυδρά ουράνια αντικείμενα,τα οποία είναι συχνά πολύ μακριά.
Τα τέσσερα οπτικά τηλεσκόπια της VLT είναι γνωστά ως Antu, Kueyen, Melipal και Yepun, όλα ονομάζονται με λέξεις για αστρονομικά αντικείμενα στη γλώσσα Mapuche.

Το μέγεθος των κατόπτρων των τηλεσκοπίων έχει αυξηθεί σημαντικά, ένα κάτοπτρο πολύ μεγαλύτερο από 8 m, αποτελείται από μικρότερα κομμάτια, αντί ενός. Αποτελείται συνήθως από ξεχωριστά, συχνά εξαγωνικά τμήματα, που όλα μαζί αποτελούν μια τεράστια περιοχή συλλογής φωτός.
💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢
Επίσης στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, στην κορυφή του Cerro Armazones, 22 χιλιόμετρα από το Cerro Paranal, που βρίσκεται το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) της ESO, κατασκευάζεται το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (European Extremely Large Telescope (ELT)), σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων Εκτελέσθηκαν ήδη οι χωματουργικές εργασίες στα θεμέλια του.
το ELT θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το VLT, θα διαθέτει μια περιοχή συλλογής που είναι εκατό φορές μεγαλύτερη και την ικανότητα να συλλέγει εκατό φορές περισσότερο φως. Αυτό θα επιτρέψει παρατηρήσεις πολύ πιο αδύναμων αντικειμένων.
Θα γίνει το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου στον ουρανό  "the world's biggest eye on the sky".
το παρατηρητήριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής και να ξεδιπλώσει τα μυστήρια του σύμπαντος.
θα ρίξει περισσότερο φως σε μυστήρια, όπως η σκοτεινή ύλη, οι μαύρες τρύπες-που μπορεί να αποτελούνται από σκοτεινή ύλη- η σκοτεινή ενέργεια (Dark Energy), καθώς και στην αρχέγονη φάση δημιουργίας του σύμπαντος.
Η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι αποτελεί περίπου το 27% του γνωστού σύμπαντος, με απλή ύλη που αντιπροσωπεύει μόνο το 4%. Το υπόλοιπο 69% θεωρείται ότι αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια . Επειδή η σκοτεινή ύλη αλληλεπιδρά ασθενώς με την κανονική ύλη, η παρουσία της έχει μέχρι στιγμής συμπεραίνεται μόνο από βαρυτικές επιδράσεις σε ορατά σώματα όπως αστέρια, γαλαξίες και συστάδες γαλαξιών.

το ELT θα είναι σε θέση να μετρήσει άμεσα την επιτάχυνση της επέκτασης του Σύμπαντος, γεγονός που θα επιτρέψει στους αστρονόμους να επιλύσουν μια σειρά από κοσμολογικά μυστήρια - όπως ο ρόλος της Dark Energy στην κοσμική εξέλιξη. Εργαζόμενοι προς τα πίσω, οι αστρονόμοι θα είναι επίσης σε θέση να κατασκευάσουν πιο ολοκληρωμένα μοντέλα για το πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν με την πάροδο του χρόνου.
Το τηλεσκόπιο ονομαζόταν νωρίτερα Ευρωπαϊκό εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο (E-ELT) και μετονομάστηκε σε ELT, τον Ιούνιο του 2017. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2024.
Η έρημος Ατακάμα, μια από τις ξηρότερες ερήμους του κόσμου, θεωρείται ιδανικό μέρος για αστρονομικές παρατηρήσεις και για αυτό συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα διεθνή τηλεσκόπια.
Το ELT θα είναι ένα αστρονομικό παρατηρητήριο και το μεγαλύτερο οπτικό αλλά και υπέρυθρο τηλεσκόπιο του κόσμου. Αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) με εκτιμώμενη επένδυση ύψους 1,15 δισ. Ευρώ (1,3 δισ. Δολάρια).
στο ELT το πρωτεύον κάτοπτρο, με διάμετρο περίπου 39 m, θα αποτελείται από 798 τμήματα, με κάθε τμήμα να έχει εμβαδόν περίπου 1,4 m2.
Το τηλεσκόπιο θα έχει μια δομή θόλου, η οποία θα έχει ύψος 74 μ. πάνω από το έδαφος,διάμετρο 86 μ. και θα είναι τόσο μεγάλη, όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
θα διαθέτει ενσωματωμένη την τεχνολογία προσαρμοστικής οπτικής, η οποία μας επιτρέπει να διορθώνουμε την «καθαρότητα» της εικόνας.
Οι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι το E-ELT θα μπορούσε να μας παρέχει μια βασική ιδέα για τους πρώτους γαλαξίες, που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ελπίζουν επίσης ότι θα ρίξουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος μας - τον σχηματισμό της «σκοτεινής ύλης», που δεν μπορούμε να δούμε, αλλά πιστεύεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του Κόσμου.

Το E-ELT θα επιτρέψει στους αστρονόμους να φτάσουν βαθύτερα στο διάστημα, πιο πίσω στο χρόνο και πιο κοντά στις λειτουργίες του σύμπαντος από οποιοδήποτε άλλο ορατό τηλεσκόπιο υπέρυθρων που κατασκευάστηκε ποτέ»,
θα λειτουργεί από το ESO, και θα παρατηρεί το Σύμπαν σε μήκη κύματος του ορατού και του εγγύς υπερύθρου.

Το τηλεσκόπιο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εντοπίζει σημάδια εξωγήινης ζωής σε άλλους πλανήτες
Θα μας επιτρέψει, για πρώτη φορά, να παρατηρήσουμε απευθείας τους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Το ELT στοχεύει στο να συγκεντρώσει 13 φορές περισσότερο φως από ο,τι τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου, διορθώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις ατμοσφαιρικές στρεβλώσεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του θα παρέχει 16 φορές πιο έντονες εικόνες από αυτές που παράγει το Hubble.

 Θα ξεπερνά το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο του Μαγγελάνου (Giant Magellan Telescope – GMT) το οποίο θα έχει διάμετρο 24 μ. και αναμένεται να λειτουργήσει το 2021, επίσης στη Χιλή,
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία τέτοιας μεγάλης κλίμακας τηλεσκοπίων δεν είναι εύκολο έργο. Αλλά οι συναρπαστικές προοπτικές – η ανακάλυψη πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, η μέτρηση των ιδιοτήτων των πρώτων αστέρων και γαλαξιών, και η ανίχνευση της φύσης της σκοτεινής ύλης και ενέργειας – αξίζουν το επιχείρημα. Στις προσεχείς δεκαετίες, τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση μας για το Σύμπαν.

Το ESO είναι ο κυριότερος διακυβερνητικός οργανισμός αστρονομίας στην Ευρώπη και το πιο παραγωγικό επίγειο αστρονομικό παρατηρητήριο στον κόσμο, με έδρα το Garching, κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας και τα τηλεσκόπια του στη Χιλή.
Έχει 16 κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, και με την Αυστραλία ως στρατηγικό εταίρο.
Η ESO διεξάγει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εστιασμένο στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ισχυρών επίγειων εγκαταστάσεων παρατήρησης που επιτρέπουν στους αστρονόμους να πραγματοποιούν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Η ESO διαδραματίζει επίσης ηγετικό ρόλο στην προώθηση και οργάνωση της συνεργασίας στην αστρονομική έρευνα. Η ESO διαθέτει τρεις μοναδικές τοποθεσίες παρατήρησης παγκόσμιας κλάσης στη Χιλή: La Silla, Paranal και Chajnantor.
Το ELT τηλεσκόπιο είναι το τελευταίο έργο για το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO). Η Βρετανία είναι μία από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στο E-ELT και έχει επενδύσει 88 εκατομμύρια λίρες (149 εκατομμύρια δολάρια) για το έργο.

Η κυβέρνηση της Χιλής στηρίζει ποικιλοτρόπως το έργο, δώρισε μεταξύ άλλων την έκταση όπου χτίζεται το τηλεσκόπιο, καθώς φιλοδοξεί να αναδείξει τη Χιλή σε αστρονομική «πρωτεύουσα» του κόσμου
Η ξηρή έρημος Ατακάμα με τον πεντακάθαρο ουρανό θεωρείται ιδανικό μέρος για αστρονομικές
παρατηρήσεις,  γι’ αυτό συγκεντρώνει όλο και περισσότερα διεθνή τηλεσκόπια.

Μια πρωτοποριακή τελετή για το έργο του τηλεσκοπίου ELT πραγματοποιήθηκε στο Paranal Observatory τον Ιούνιο του 2014. Το τηλεσκόπιο εκτιμάται ότι θα δει το πρώτο φως το 2024.
Η κατασκευή του τηλεσκοπίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014
πηγή

https://www.baublatt.ch/elt
https://www.heise.de/newsticker/meldung/Riesenteleskop-ELT-Die-Erdarbeiten-haben-begonnen-4044738.html
φωτο από το σύνδεσμο
https://www.facebook.com/petra.gruen.58/posts/10210873752878539

Δεν υπάρχουν σχόλια: