Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Ιερώνυμος:«Ας καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο»


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Συνέντευξη στον Νικο Παπαχρηστου

«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία», διαμηνύει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και αυτή του η τοποθέτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του θρησκευτικού όρκου αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Εκκλησίας.

Στη συνέντευξή του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και πως κάποιοι «ιδεολογικοί κύκλοι» θέτουν το ζήτημα στοχεύοντας στην «εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία». Πάντως, προσθέτει, αν η Πολιτεία επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, τότε δεν έχει παρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα στην κρίση του ελληνικού λαού.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο κ. Ιερώνυμος χαρακτηρίζει ως πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και εκτιμά πως η «εξέγερση» των νέων οφείλεται στην απληστία και την ασυνέπεια που επέδειξαν οι μεγαλύτερες γενιές. Σπεύδει ωστόσο να καταδικάσει τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Αναφορικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δηλώνει ότι «τραυμάτισαν το κύρος των ποιμένων της Εκκλησίας». Επαναλαμβάνει, τέλος, πως η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να αξιοποιήσει την περιουσία της για την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου ανθρώπου.

«Αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα»

«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το «ναι» πρέπει να είναι «ναι» και το «όχι», «όχι». Αλλωστε, υπάρχει και η προτροπή της Αγίας Γραφής: «μη ομόσαι όλως»», λέει στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου που δίνουν πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Συγχαρητήρια για τα φροντισμένα άρθρα. Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να προσέξει την παγίδα που στήνουν στην Εκκλησία .
Από το blog

http://aktines.blogspot.com/


aktinesblogspot@gmail.com

Jimi είπε...

Παιδιά το κρίνω σκόπιμο να παρέμβω για να επισημάνω το εξής (ακατανόητο δυστυχώς από πολλούς υποτιθέμενους χριστιανούς):

Ο όρκος γενικότερα -πόσο μάλλον ο θρησκευτικός!- πράγματι έρχεται σε αντίθεση με τη χριστιανική πίστη. Ο ίδιος ο Χριστός είπε "Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως (…) έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ού ού, το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστί…". Την ορκοδοσία δεν την επέβαλε η Εκκλησία, αλλά "το ανορθόδοξο - επί βασιλείας του ρωμαιοκαθολικού Οθωνος και αντιβασιλείας του προτεστάντου Μάουρερ – νεοσύστατο, τότε, ελληνικό κράτος, θέλοντας να «αξιοποιήσει» τη θρησκευτική συνείδηση των διαδίκων, των μαρτύρων και εν γένει των διοικουμένων για τους δικούς του σκοπούς". Δυστυχώς διατηρείται μέχρι σήμερα!

Βλ. ολόκληρη τη θεολογική ανάλυση εδώ: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=543&Itemid=158

Μην σκανδαλίζεστε λοιπόν και χάνετε την πίστη και την ψυχή σας: είναι βλάσφημο να ορκίζεσαι στην Αγία Γραφή, γιατί κανείς δεν τηρεί κατά γράμμα τον όρκο του! Σκεφτείτε το λίγο. Ορκίζεσαι στο Ευαγγέλιο τι; Ότι θα είσαι καλός δικαστής; Καλός πολιτικός; Κάποια στιγμή δεν θα πεις ένα ψεματάκι; Δε θα αρνηθείς να πεις την αλήθεια για να σώσεις ένα συνάδελφο; Δεν είσαι τότε επίορκος και βλάσφημος απέναντι στον Θεό; Όλοι μας ορκιστήκαμε στον στρατό ότι δε θα αντιδρούμε "στας εντολάς των ανωτέρων". Πόσοι από εμάς δεν δυσανασχέτησαν ούτε μια φορά; Κανείς σχεδόν! Κι όμως - ορκιστήκαμε με τα δάχτυλα ενωμένα (στην Αγία Τριάδα)! Υπάρχει μεγαλύτερη βλασφημία;

Τελικά, για τον χριστιανό το "ναι" πρέπει να είναι "ναι" και το "όχι", "όχι". Ο όρκος είναι για τα μάτια του κόσμου, για την κοινωνία και για τις κάμερες, το θέμα είναι όμως ότι θα σε κρίνει ο Θεός για το μέσα σου και όχι για το θεαθήναι.

Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά! Με φιλία και εκτίμηση για το εξαιρετικό ιστολόγιό σας, Jimi