Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Οι χαιρετισμοί της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στην Κίνα από χώρες δείχνουν την αυξανόμενη επιρροή τηςΦωτογραφία: Μια παρέλαση με φανάρια στην επαρχία Anhui της ανατολικής Κίνας. 

Οι χαιρετισμοί της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στην Κίνα από χώρες δείχνουν την αυξανόμενη επιρροή της

Πολλοί από τους χαιρετισμούς του νέου έτους από παγκόσμιους ηγέτες προέρχονταν από χώρες που είτε έχουν στενούς δεσμούς με την Κίνα είτε επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις με το Πεκίνο
Αυτό το σχετικά νέο διπλωματικό έθιμο δημιουργήθηκε μόλις τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς τα κινεζικά κρατικά μέσα άρχισαν να κάνουν αισθητή την παγκόσμια παρουσία τουςΟι παγκόσμιοι ηγέτες από τον Καναδά μέχρι τη Ζιμπάμπουε απηύθυναν χαιρετισμούς για το Σεληνιακό Νέο Έτος στην Κίνα όταν το Έτος του Κουνελιού ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια τακτική πράξη διπλωματικής ευγένειας που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα.
Είναι λοιπόν δύσκολο να μην αγνοήσουμε τους γεωπολιτικούς τόνους που φαίνεται να υπογραμμίζουν αυτές τις ευχές, ειδικά καθώς πολλές επεκτάθηκαν από χώρες που είτε έχουν βαθείς δεσμούς με την Κίνα είτε επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις με το Πεκίνο.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Ranil Wickremesinghe ευχήθηκε ευημερία για την Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργός του Dinesh Gunawardena αποκάλεσε το Πεκίνο «πραγματικό αξιόπιστο φίλο» του Colombo.
Η Broke Σρι Λάνκα οφείλει δισεκατομμύρια σε Κινέζους πιστωτές και έχει ζητήσει τη στήριξη του Πεκίνου για να εξασφαλίσει μια διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ).
Πώς ηχούσε ο κόσμος τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, εγκαινιάζοντας το Έτος του Κουνελιού
Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα ευχήθηκε το νέο έτος να προσφέρει την ευκαιρία στη χώρα του να «στερεοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας» με την Κίνα. Πέρυσι, το Πεκίνο χρηματοδότησε και έχτισε ένα νέο κτίριο του κοινοβουλίου στη νότια αφρικανική χώρα, ενώ Κινέζοι επενδυτές υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου μετάλλων μπαταριών 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Άλλοι ηγέτες που έστειλαν θερμούς χαιρετισμούς στην Κίνα ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, ο πρόεδρος των Μαλδίβων Ibrahim Mohamed Solih, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Γκαμπόν.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Μαυρικίου Prithvirajsing Roopun και τον Taneti Maamau του Κιριμπάτι.
Ενώ οι ηγέτες και οι οργανώσεις της δυτικής κυβέρνησης έστειλαν παρόμοια μηνύματα για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, φαινόταν να στοχεύουν τις δικές τους τοπικές κινεζικές κοινότητες ή τους Κινέζους σε όλο τον κόσμο.
Περιλαμβάνουν τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό , τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε η πρακτική των ξένων ηγετών να στέλνουν εορταστικούς χαιρετισμούς από την Κίνα, αλλά ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, τη στιγμή που τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κάνουν αισθητή την παγκόσμια παρουσία τους.
Το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης με πρόσβαση σε ξένους ηγέτες συχνά ζητούσε από αυτούς τους αξιωματούχους να απευθύνουν ευχές για το νέο έτος στους Κινέζους θεατές και αναγνώστες τους στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών που διοργανώνονταν από κινεζικές πρεσβείες στο εξωτερικό, οι ξένοι ηγέτες που παρευρέθηκαν θα απέδιδαν επίσης χαιρετισμούς οι οποίοι στη συνέχεια θα κυκλοφορούσαν ευρέως στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Το μήνυμα που προορίζεται για τους Κινέζους θεατές στην πατρίδα δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο: ότι η Κίνα έχει ανέβει και έχει αποκτήσει διεθνές ανάστημα.
Βοηθά το γεγονός ότι μερικοί από αυτούς τους χαιρετισμούς μιλούνται στα Μανδαρινικά – σε διαφορετικούς βαθμούς επάρκειας – καθώς αυτό τονίζει περαιτέρω την υπερηφάνεια πολλών Κινέζων ότι η επίσημη γλώσσα του έθνους τους κερδίζει παγκόσμια προβολή.
Ενώ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται η δημιουργία ζεστών ασαφών συναισθημάτων στις καρδιές ενός από τα πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη τάση αποστολής αυτών των μηνυμάτων μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη σημασία της Κίνας ως παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής δύναμης.
Διαφορετικά, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου εξήγηση για το γιατί τέτοιες θερμές ευχές δεν επεκτείνονται σε άλλες χώρες με μεγάλο πληθυσμό και διασπορά όπως η Ινδία, η Ρωσία, η Ινδονησία , το Μεξικό και οι ΗΠΑ.
Μπορεί κανείς να φανταστεί ξένους ηγέτες να στέλνουν μαζικά ευχές για τα Χριστούγεννα ή την Ημέρα των Ευχαριστιών στην κυβέρνηση και τον λαό των ΗΠΑ ;
Πολλοί θα δυσκολεύονταν ακόμη και να αναγνωρίσουν το νέο έτος ή τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην Ινδία ή τη Ρωσία .
Είναι αναμφισβήτητα ένα εύσημα για την Κίνα και τις κινεζικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο ότι το σημαντικότερο φεστιβάλ του έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση και έχει δημιουργήσει θερμές ευχές.
Ενώ προηγουμένως η Κίνα μπορεί να χρειαζόταν και θα συνεχίσει να «επικαλείται» αυτούς τους χαιρετισμούς, εικάζω ότι αυτές οι ευχές θα γίνουν προσεχείς τα επόμενα χρόνια, ακόμη και χωρίς παρότρυνση. Καλή χρονιά του κουνελιού, με μοναδικά κινέζικα χαρακτηριστικά.
πηγή  https://www.scmp.com/week-asia/opinion/article/3208874/lunar-new-year-greetings-china-countries-shows-its-growing-influence
================
Γιατί το Βιετνάμ γιορτάζει το έτος της γάτας, όχι του κουνελιού
19-1-23
Το Βιετνάμ και η Κίνα μοιράζονται 10 από τα 12 ζώδια του ζωδιακού ημερολογίου - αλλά οι Βιετναμέζοι τιμούν τη γάτα αντί για το κουνέλι και το βουβάλι αντί για το βόδι
Μια θεωρία είναι ότι οι Βιετναμέζοι έκαναν τη δική τους ερμηνεία της κινεζικής λέξης για το κουνέλι, «μάο». Στα βιετναμέζικα, αυτό ακούγεται σαν «meo», που σημαίνει γάτα

Καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Έτος του Κουνελιού, η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά φαίνεται ελαφρώς διαφορετική στο Βιετνάμ -- όπου η χρονιά της γάτας πρόκειται να ξεκινήσει. 

Καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Έτος του Κουνελιού, η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά φαίνεται ελαφρώς διαφορετική στο Βιετνάμ , όπου η χρονιά της γάτας πρόκειται να ξεκινήσει.
Σε όλη τη χώρα, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με αγάλματα αιλουροειδών και τα καταστήματα είναι γεμάτα με διακοσμητικά με θέμα τις γάτες, δημοφιλή δώρα κατά τη διάρκεια της βιετναμέζικης Πρωτοχρονιάς, γνωστά ως Tet.
Το Βιετνάμ και η γειτονική Κίνα μοιράζονται 10 από τα 12 ζώδια του ζωδιακού ημερολογίου – τον ​​αρουραίο, την τίγρη, τον δράκο, το φίδι, το άλογο, την κατσίκα, τον πίθηκο, τον κόκορα, τον σκύλο και το γουρούνι.
Σε όλη τη χώρα, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με αγάλματα αιλουροειδών και τα καταστήματα είναι γεμάτα με διακοσμητικά με θέμα τις γάτες, δημοφιλή δώρα κατά τη διάρκεια της βιετναμέζικης Πρωτοχρονιάς, γνωστά ως Tet.
Το Βιετνάμ και η γειτονική Κίνα μοιράζονται 10 από τα 12 ζώδια του ζωδιακού ημερολογίου – τον ​​αρουραίο, την τίγρη, τον δράκο, το φίδι, το άλογο, την κατσίκα, τον πίθηκο, τον κόκορα, τον σκύλο και το γουρούνι.
Όμως οι Βιετναμέζοι τιμούν τη γάτα αντί για το κουνέλι και το βουβάλι αντί για το βόδι.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί οι Βιετναμέζοι λάμπησαν για τη γάτα.
Ο Nguyen Hieu Tin, ειδικός στον παραδοσιακό βιετναμέζικο πολιτισμό, είπε ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στους ορυζώνες που εκτιμούν οι αγρότες.
«Το ρύζι είναι ένα τεράστιο μέρος της γεωργίας του Βιετνάμ, αλλά με την απειλή πολλών αρουραίων στα χωράφια, οι γάτες [που μπορούν να τις κυνηγήσουν] είναι ένα δημοφιλές ζώο για τους Βιετναμέζους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το «κοτόπουλο δράκου» φτιάχνει μια λιχουδιά της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς για τους πλούσιους του Βιετνάμ
«Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι Βιετναμέζοι δεν θέλουν να παρατηρήσουν δύο χρόνια με ένα παρόμοιο ζώο. Βλέπουν το ποντίκι και το κουνέλι ως στενά συνδεδεμένα», είπε ο Tin.
Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι οι Βιετναμέζοι έκαναν τη δική τους ερμηνεία της κινεζικής λέξης για το κουνέλι, «μάο». Στα βιετναμέζικα, αυτό ακούγεται σαν "meo", που σημαίνει γάτα.

Το έτος της γάτας πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και ομαλή ιστιοπλοΐα στο Βιετνάμ.
Η Hoang Thi Huong Giang, μια υπάλληλος γραφείου στο Ανόι, μια πόλη γεμάτη με παραδοσιακά πορτοκαλί κουμκουάτ και ροζ άνθη πριν από το Tet, είπε ότι ποτέ δεν είχε δώσει σημασία στους λόγους που οι Βιετναμέζοι τίμησαν ένα διαφορετικό ζώο στον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς πλησιάζει η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, εμφανίζονται προϊόντα με την εικόνα της γάτας. Η γάτα είναι το ζώο του ερχόμενου Σεληνιακού Νέου Έτους στο Βιετνάμ. 

Πιστεύει όμως ότι όσοι γεννήθηκαν τη χρονιά της γάτας, όπως αυτή, έχουν τα πράγματα πιο εύκολα από τους περισσότερους.
«Φαίνεται να είναι αλήθεια ότι όσοι γεννιούνται το Έτος της Γάτας είναι συχνά πιο δραστήριοι, εργατικοί και πιο εύκολοι να τα βγάλουν πέρα», είπε ο Giang περήφανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: