Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

ΣΚΥΛΟΣ, ΜΟΝΟΣ στο ΣΠΙΤΙ

Βρετανία, πρόσφατα το Channel 4 παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για σκύλους που μένουν μόνοι στο σπίτι «for Home Alone Dogs» όταν εργάζεται ο ιδιοκτήτης τους.
Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ αποκάλυψε σοκαριστικές συμπεριφορές κατοικίδιων σκύλων της Βρετανίας που περιμένουν μόνοι τους στο σπίτι, τον ιδιοκτήτη τους, που εργάζεται για ατέλειωτες ώρες.
Μόλις η πόρτα κλείσει, το ζώο ψάχνει ανήσυχο στο σπίτι, έπειτα κάθεται λυπημένο, μετά αρχίζει να γαυγίζει, να κλαίει και να ουρλιάζει.
όταν ο ιδιοκτήτης του εργάζεται πολλές ώρες, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.
Το ζώο αποκτά στερεοτυπική συμπεριφορά, βηματίζει άσκοπα πάνω κάτω και κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Από την αγωνία του μπορεί να κάνει την ανάγκη του (να ουρήσει) στο πάτωμα, ενώ κάποια ζώα αυτοτραυματίζονται.
Το ντοκιμαντέρ αποδεικνύει ότι τα κατοικίδια ζώα παθαίνουν κατάθλιψη όταν μένουν μόνα τους όλη μέρα, όταν ο ιδιοκτήτης τους εργάζεται.
ένα στα τέσσερα, από τα οκτώ εκατομμύρια κατοικίδια σκυλιά της Βρετανίας πάσχουν από κατάθλιψη, που προκαλείται από το άγχος τους όταν μένουν μόνα τους γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι απασχολημένοι.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως το «Άγχος του αποχωρισμού» και προέρχεται από τον «ισχυρό δεσμό» του σκύλου με τον άνθρωπο. Ο Δρ John Bradshaw, συγγραφέας του «In Defence of Dogs», εξηγεί πως «Τα σκυλιά αναπτύσσουν δυνατό συναισθηματικό δέσιμο με τον άνθρωπο, εκπαιδεύονται για όλα και αντιλαμβάνονται τις χειρονομίες μας.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, τα κατοικίδια ζώα καταθλίβονται όταν οι ιδιοκτήτες τους πηγαίνουν στη δουλειά, και το πρόβλημα είναι χειρότερο όταν οι ιδιοκτήτες τους εργάζονται πολλές ώρες
«Περιμένουμε ότι αυτό αλλάζει εάν πούμε στα σκυλιά μας «εμείς πάμε έξω, εσύ χαλάρωσε, πάρε έναν υπνάκο, μάσησε κανένα κόκαλο και θα γυρίσουμε πίσω»   δυστυχώς όμως, αυτό δεν το καταλαβαίνουν.
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού συνιστάται να διαμορφώσουν σταδιακά το σύνολο του χρόνου που ξοδεύουν μακριά από τα κατοικίδια ζώα τους.
Η Dr Nicola Rooney, από το Πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής Σχολής του Μπρίστολ, δήλωσε ότι το επίπεδο των ορμονών του στρες σε κάποια σκυλιά θα μπορούσε να είναι υψηλό ακόμα και όταν τα ζώα φαίνονται να είναι εντάξει, αλλά το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί. Υπάρχουν σκυλιά που φαίνονται ήσυχα, αλλά όταν ελέγχεις εργαστηριακά το άγχος του ζώου, βλέπεις ότι οι τιμές των ορμονών του στρες διαφέρουν πολύ από τις τιμές που έχουν, όταν υπάρχει ένα απλό φυσιολογικό άγχος.
όπως εξηγεί η Dr Rooney, δεν θέλουμε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων να πουν «τα σκυλιά μου παθαίνουν κατάθλιψη όταν λείπω από το σπίτι, αλλά εργάζομαι πολλές ώρες και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιαυτό» γιατί έτσι πολλά ζώα καταλήγουν σε καταφύγια για εύρεση νέας οικογένειας.
«Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν."
19-8-13 It's a dog's life: Pets depressed because they are left home alone all day by working owners Pets become down when owners go to work, a new documentary claims
Dogs are filmed and can apparently be seen howling and 'self harming'
'Separation anxiety' comes from 'strong link' with humans

Winston Churchill famously called it the black dog – the depression that plagued the wartime prime minister throughout his life.

πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2396570/Pets-depressed-left-home-day-working-owners.html#comments

Δεν υπάρχουν σχόλια: