Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί Αθήνα για.... παραβιάσεις!

Της Δωρας Aντωνιου

Με έγγραφη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην Αθήνα, η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο σε υψηλούς τόνους. Η ρηματική διακοίνωση αφορά την, κατά την τουρκική πλευρά, παρενόχληση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο και την είσοδο σκαφών του Λιμενικού Σώματος «εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων».

Το έγγραφο διάβημα που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αφορά περιστατικά του Ιουνίου, για τα οποία είχαν προηγηθεί προφορικά διαβήματα. Συνολικά, πρόκειται για 29 «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών που αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών, ενώ, κατά την Αγκυρα, πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αφορά, επίσης, την προσέγγιση, στις 13 και 30 Ιουνίου, τριών σκαφών του Λιμενικού στα Ιμια, τα οποία έφυγαν ύστερα από προσέγγιση τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα έχει εντάξει εδώ και καιρό στην τακτική της την επίδοση διαβημάτων για ανάλογα περιστατικά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η συγκέντρωση συνολικά 31 συμβάντων σε μία ρηματική διακοίνωση, με την οποία η τουρκική πλευρά επικαλείται την αύξηση των περιστατικών, ερμηνεύεται ως μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειας να συντηρηθεί κλίμα έντασης την περίοδο αυτή.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού επισήμανε ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη σύμβαση.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στην προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους επόμενους μήνες.

Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Θα μπορούσε να είναι μια διάσκεψη τρεις συν τρεις ή τρεις συν δύο», είπε ο κ. Νταβούντογλου, αναφερόμενος στους συμμετέχοντες. Δηλαδή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και, πιθανόν, να εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Εθνη. Ως μοναδική προϋπόθεση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε την «ισότιμη εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Επανέλαβε δε την επιθυμία της Αγκυρας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, «δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για πάντα», όπως κατέληξε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: