Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πέντε μαθητές μετρούν τ' άστρα - ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ - ΟΙ 3 ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ NASA


Οταν κάποτε ένα παιδί μετρούσε τα άστρα, ο Μενέλαος Λουντέμης το έκανε μυθιστόρημα. Στην εποχή μας, όταν ένας έφηβος μαζί με συνομηλίκους του μετρούν τ' άστρα με συντεταγμένες και τηλεσκόπια κερδίζουν διαγωνισμούς για τη NASA, αλλά και τη συμμετοχή τους στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο.

Ο Ορφέας, ο Γιώργος, η Δέσποινα, ο Νίκος και ο Θανάσης εξασφάλισαν την πρωτιά του 15ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2010 για τη NASA. Τον ετήσιο διαγωνισμό διοργάνωσε κι εφέτος η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, όπου συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής.

Οι μεγάλοι επιτυχόντες του φετινού διαγωνισμού είναι οι μαθητές Ορφέας Βουτυράς (1ο Τοσίτσειο Λυκείο Εκάλης Αθηνών) και Γεώργιος Λιούτας (1ο Λυκείο Τρικάλων), που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, καθώς και η μαθήτρια Δέσποινα Παζούλη (3ο Λυκείο Δράμας). Και οι τρεις μεταβαίνουν για 10 ημέρες στη NASA, με τη συνδρομή του Ευγενιδείου Ιδρύματος.

Μεγάλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι επίσης οι Νικόλαος Φλεμοτόμος (1ο Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού Αθηνών) και Αθανάσιος Μητράκης (Ελληνικό Λύκειο Βρυξελλών), που μαζί με τους παραπάνω τρεις μαθητές μεταβαίνουν τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο, επίσης για 10 ημέρες, με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας, για να συμμετάσχουν στην 4η Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές Γ. Λιούτας, Ο. Βουτυράς και Α. Μητράκης μετείχαν και πέρυσι στην 3η Ολυμπιάδα της Τεχεράνης και απέσπασαν δύο τιμητικούς επαίνους της όλης διοργάνωσης.

Θερινό σχολείο

Φέτος πέτυχαν στο διαγωνισμό πολλοί μαθητές που παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, τα μηνιαία μαθήματα αστρονομίας, που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, και τις άλλες εκδηλώσεις της Εταιρείας, ενώ προμηθεύονται το 3μηνιαίο αστρονομικό περιοδικό «ΟΥΡΑΝΟΣ» που εδώ και 20 χρόνια εκδίδει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, παράλληλα με τις άλλες εκδόσεις αστρονομικών συγγραμμάτων της, όπως π.χ. το «Λεξικό Αστρονομίας» κ.λπ.

Οι πέντε πρώτοι μαθητές θα παρακολουθούν αυτές τις μέρες θερινό σχολείο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Πάου Αργαλαστής, με καθημερινή 8ωρη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων από διδάσκοντες σε ΑΕΙ της χώρας, αλλά και βραδινή παρατήρηση με τηλεσκόπια.

«Εχουμε προγραμματίσει να παράσχουμε στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια που διαθέτουμε ώστε να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα για την Ολυμπιάδα», σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, εκπαιδευτικός Κων. Μαυρομάτης.

Τα βραβεία και οι έπαινοι προς τους μαθητές καθώς και τα τιμητικά διπλώματα προς τα σχολεία τους θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή που θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 8 μ.μ.

Γιώργος Λιούτας (1ο Λύκειο Τρικάλων)

«Πολύ διάβασμα, για την πρωτιά»


Των ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ & των ανταποκριτών της «Ε» ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗ, ΑΝΔ.
ΣΑΚΕΛΛΙΩΝΑ, ΧΡ. ΚΟΝΤΟΥ

«Είναι μια εμπειρία που πραγματικά αξίζει», παραδέχεται ο Γιώργος Λιούτας, και συνεχίζει: «Φαντάζομαι τον εαυτό μου ανάμεσα σε προσομοιωτές και σε περιβάλλον ανάλογο με αυτό που ζουν οι αστροναύτες. Για να κερδίσεις την πρωτιά, χρειάζεται διάβασμα και δεν είναι κάτι που μπορεί να το πετύχει κανείς εύκολα. Υπάρχει μια βιβλιογραφία πάνω στην οποία θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο κανείς».

Την αγάπη για τη Φυσική την αποδίδει στα γονίδια από τον φυσικό πατέρα του.

«Από μικρός παρακολουθούσα τα πειράματα και μου άρεσαν, όπως και οι ασκήσεις».

Κατά τη σχολική περίοδο αξιοποιούσε τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας με τη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, όπως οι άλλοι συνομήλικοί του παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λιούτας διακρίνεται. Πέρσι έλαβε τιμητική διάκριση με την ελληνική εθνική ομάδα στην Ολυμπιάδα της Τεχεράνης: «Εκεί ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικός, υπήρχαν χώρες όπως η Ινδία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πολύ στον τομέα αυτό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα δεν στέκεται σε μια πάρα πολύ καλή θέση», σημειώνει.

Ορφέας Βουτυράς (1ο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης Αθηνών)

Με έφεση σε Αστροφυσική και ποίηση


Των ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ & των ανταποκριτών της «Ε» ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗ, ΑΝΔ. ΣΑΚΕΛΛΙΩΝΑ, ΧΡ. ΚΟΝΤΟΥ

Ο Ορφέας Βουτυράς έχει ξανακερδίσει και σε άλλους διαγωνισμούς.

Αρχές Μαρτίου κέρδισε στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες
Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας). Πρόκειται για αγώνες μιας μορφής debate, που οργανώνονται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Στους συγκεκριμένους αγώνες έλαβαν μέρος 320 μαθητές από 64 σχολεία της χώρας. Επίσης έχει ξαναδιακριθεί και σε αγώνες της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Τον Μάιο του 2009 πρώτευσε σε αγώνες ποίησης και διηγήματος για το Περιβάλλον, που διοργανώθηκαν στην Κύπρο. Παλαιότερα έπαιζε μπάσκετ, όμως λόγω των διαβασμάτων αρκείται να παίζει μόνο πιάνο.

Ο Ορφέας, παρά την έφεση στην Αστροφυσική, την ποίηση και τη ρητορική, θέλει να περάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι γονείς του ασχολούνται με την πληροφορική. Εχει δυο μικρότερα αδέλφια. Μια αδελφή και έναν αδελφό. (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: