Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Παραβίαση του μνημονίου Παπούλια Γιλμάζ, τουρκικές παραβιάσεις την ημέρα των Χριστουγέννων


Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι για την τουρκική ηγεσία δεν υπάρχουν συμφωνίες και σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας, η Τουρκία έστειλε την ημέρα των Χριστουγέννων σμήνος μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενο από 8 μαχητικά στο Αιγαίο παραβιάζοντας το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το 1988 σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών των δύο χωρών, οι οποίες θα δηλώνονται από κάθε πλευρά, δεν θα γίνονται ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο η Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1997 παραβίασε αυτή την συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Μπαϊράμι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σεβόμενες την εν λόγω συμφωνία δεν πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Η αφερεγγυότητα της Άγκυρας θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το ποιός τελικά ελέγχει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Λήμνου, στις 10.28. Κατευθύνθηκαν νότια και κάνοντας ένα κύκλο βγήκαν από το Αιγαίο περίπου μισή ώρα αργότερα στις 10.53 βορείως της Σάμου. Από τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη τα τέσσερα ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, ενω υπήρξε και μία εμπλοκή.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: