Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Η 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1914 Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Οι Θρακιώτες θα τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Ημέρα Μνήμης η 6η Απριλίου

Συνάντηση Θρακικών και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Πιερίας

Με πρωτοβουλία - πρόσκληση του Συλλόγου Θρακών Κατερίνης συναντήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Θρακικών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων του νομού Πιερίας που έχουν μέλη Θρακιώτικης καταγωγής.

Σκοπός της συνάντησης αυτής η ανταλλαγή σκέψεων και η λήψη απόφασης για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βουλγάρους (διωγμοί - σφαγές Ελλήνων της Βορ. Θράκης - Ανατ. Ρωμυλίας το 1906) και από τους Νεότουρκους (Ανατ. Θράκη 1909 - 1917).

Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Διδυμότειχο - Ιούνιος 2006) και με πρόσφατη σύσταση προς τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) κατά τις εργασίες του ετήσιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Π.Ο.Θ.Σ.
(Χρυσούπολη Καβάλας - 25 Νοεμβρίου 2007).Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν οι: Ζαφείρης Δημήτρης (Λαογραφικός - Μορφωτικός Σύλλογος Αιγινίου "Η Δήμητρα", Μπαζάκου Στέλλα (Πολιτιστικός Σύλλογος Γανόχωρας "Ο Θρακικός", Μπουρσονίκης Πασχάλης (Πολιτιστικός Σύλλογος Κίτρους), Ρούσος Δημήτρης (Κοινότητα Νέων Παλ. Ελευθεροχωρίου), Αλμπάνης Κώστας (Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περίστασης).

Δήλωσε επίσης συμμετοχή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινίου "Η Ανατολική Ρωμυλία", του οποίου ο Πρόεδρος Νίκος Γκορίδης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνάντηση, ενώ αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Κατερίνης κ. Αθ. Καβουνίδης έθεσε υπόψη των παρευρεθέντων σχετικά έγγραφα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) καθώς και άρθρα - δημοσιεύσεις για το θέμα της Γενοκτονίας στην τριμηνιαία εφημερίδα "Θρακικός Ελληνισμός" που εκδίδει η Π.Ο.Θ.Σ.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των παρευρεθέντων πολιτιστικών συλλόγων ομόφωνα αποφάσισαν να διοργανώσουν για πρώτη φορά κοινή εκδήλωση Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού (6η Απριλίου 2008). Λεπτομερές πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Είναι ανάγκη να τονιστεί ότι η Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αν και αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Ο ίδιος καθηγητής σημειώνει με έμφαση ότι "... η αφετηρία των διωγμών και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και αργότερα του Πόντου υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης.

Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά το μοντέλο των μετατοπίσεων (και διωγμών) των Ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως (και με μεγαλύτερη επιτυχία) στη Δυτική Μικρασία και αργότερα σε κραυγαλέο βαθμό (και μεγαλύτερη αγριότητα) στον Πόντο".

Το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής (Πόντου, Μ. Ασίας, Θράκης) αποκαλύπτουν και ομολογούν ακόμη και σύγχρονοι Τούρκοι ιστορικοί συγγραφείς, όπως ο Φονάτ Ντουντάρ, που μελετά, με πάθος και καθάριο βλέμμα, τα πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα Τουρκικά Αρχεία της εποχής εκείνης.

Πρόσφατα εκδόθηκε το τρίτο έργο του για το θέμα αυτό με τίτλο: "Η εθνοτική μηχανική των Νεότουρκων και ο εκτουρκισμός της Ανατολίας" (1913 - 1918).

Ο Φονάτ Ντουντάρ, ο "εκσκαφέας αρχείων", όπως αυτοαποκαλείται, ομολογεί σε σχετική συνέντευξή του:

"Με ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων, το πώς η εξουσία κατέγραψε στα επίσημα έγγραφά της τις βιαιότητες που η ίδια σχεδίασε και εκτέλεσε (και που φυσικά η ίδια ποτέ δεν το παραδέχθηκε).

Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος ερευνητής που διάβασε ορισμένα αρχεία, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.

Τα αρχεία αυτά λοιπόν παρουσιάζουν λεπτομερώς τα στάδια που σχεδίου δράσης εναντίον του Ρωμιών που κατάρτισε το καθεστώς των Νεοτούρκων..." (με τη βοήθεια γερμανών στρατηγών).

Η γενοκτονική συμπεριφορά των Νεοτούρκων ήταν λοιπόν αποτέλεσμα ενός σατανικά οργανωμένου και μεθοδικά μελετημένου σχεδίου, όπως προκύπτει από τα τουρκικά αρχεία:

Με βίαια μέσα, με εμπορικό αποκλεισμό, με βαριά φορολογία, λεηλασίες περιουσιών, τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις, υποχρεωτικής στράτευσης, ατιμώσεις, ομαδικές σφαγές, εκτοπισμούς καταναγκαστική εργασία (τάγματα εργασίας) εξανάγκασαν τους Θρακιώτες να εγκαταλείψουν την Αν. Θράκη.

Έτσι την περίοδο 1913 - 1917, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μ. Ασία σε καταναγκαστικά έργα.

Χωριά ολόκληρα μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Θράκης για να εγκαταστήσουν σ' αυτά οι Νεότουρκοι πρόσφυγες Μωαμεθανούς από τη Βοσνία.
Από τους 96.000 εκτοπισθέντες στη Μικρασία επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου μόνο 50.000.

Οι 46.000 Ανατολικοθρακιώτες πέθαναν στη Μ. Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Αν. Θράκη το 1910 αριθμούσε 360.000 - 370.000 Έλληνες, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην περιοχή της Αν. Θράκης παρέμειναν μέσα στην ερημωμένη - ερειπωμένη Ελληνική γη μόνο 30.000 - 40.000 Έλληνες, οι περισσότεροι γέροι, ανήμποροι και απροστάτευτοι. Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου υπήρξε το Μαύρο Πάσχα του 1914 (6η Απριλίου).

Τότε αναγκάστηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο (μοναδικός προστάτης του Ελληνισμού), έπειτα από προηγηθείσες διαμαρτυρίες, να κλείσει τα σχολεία και τις εκκλησίες, να κηρύξει γενικό πένθος και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εν διωγμώ και να υψώσει φωνή έντονης διαμαρτυρίας προς την υψηλή Πύλη και τις πρεσβευτικές αρχές των Μεγάλων Δυνάμεων.

Λεπτομέρειες για τη Γενοκτονία αυτή του Θρακικού Ελληνισμού μας δίνουν οι εκθέσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο των κατά τόπους Μητροπολιτών, καθώς και το βιβλίο με τίτλο:"Μαύρη βίβλος" που εξέδωσε το Πατριαρχείο το 1919.

Τις απαρχές βέβαια των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού τις βρίσκουμε στο χώρο της Βορ. Θράκης (Ανατ. Ρωμυλίας) το 1906.

Τότε που οι Βούλγαροι με την εθνικιστική τους μανία οργάνωσαν τις σφαγές και τις διώξεις στην Αγχίαλο και σε άλλες πόλεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου που εξανάγκασαν πολλούς Έλληνες να καταφύγουν στην τουρκοκρατούμενη Ανατολική και Δυτική Θράκη και οι περισσότεροι στην ελεύθερη Ελλάδα.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έκφραση μίσους και αντεκδίκησης προς τους δράστες του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αντίθετα αποτελεί έκφραση οφειλόμενης τιμής και ιερού χρέους προς τα θύματα της Γενοκτονίας.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Θρακών Κατερίνης


Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Απριλίου 2008 πανελλαδικά, με την προτροπή της Ομοσπονδίας μας αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων Θρακικών Ομοσπονδιών, είναι αποτέλεσμα δυναμικών παρεμβάσεων της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και των μελών της, στα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών.

Στο 7ο συνέδριο, Ιούνιος 2006 που έγινε στο γραφικό Διδυμότειχο, την πρώτη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ε/ Ευρωπαϊκού εδάφους, πετύχαμε να συμπεριληφθεί η 6η Απριλίου 1914 στο ψήφισμα του ως ημερομηνία μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Έπρεπε να περάσουν 94 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και θα χρειασθούν σίγουρα και άλλα χρόνια για να ολοκληρωθεί το επίτευγμα αυτό. Ας δεχθούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι δεν θα παραμείνουμε στα λόγια και στα ευχολόγια.


Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού
Ελληνισμού

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου διοργανώνει εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού,

στις 6 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: