Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Η νόσος Covid-19, μπορεί να προκαλέσει ΠΑΡΆΛΥΣΗ σε παιδιά σε σπάνιες περιπτώσεις, επειδή ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει τον νωτιαίο μυελό. Πώς ο coronavirus μολύνει τον εγκέφαλο

Βορειοδυτική Αγγλία, έρευνα για το Covid-19 σε παιδιά, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η λοίμωξη από κοροναϊό μπορεί να προκαλέσει μορφές παράλυσης σε  παιδιά, σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις.

==============

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ΠΑΡΆΛΥΣΗ σε παιδιά σε σπάνιες περιπτώσεις, επειδή ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει τον νωτιαίο μυελό, 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασαν νευρολογικά συμπτώματα σε 38 ασυνήθιστες περιπτώσεις Covid-19 σε παιδιά, κάτω των 18 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 38 περιπτώσεις Covid-19 σε παιδιά από οκτώ χώρες

Βρέθηκαν σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών νευρολογικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν ορισμένους ασθενείς

Τέσσερις ασθενείς πέθαναν μετά, από μια άλλη λοίμωξη, όπως η φυματίωση ή η MRSA [Χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη --Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) infection ]

Δύο από τα παιδιά έμειναν με παράλυση και δεν είχαν αναρρώσει κατά τη δημοσίευση της μελέτης

Το SARS-CoV-2 έχει προηγουμένως βρεθεί ότι, προκαλεί νευρολογικά προβλήματα σε ενήλικες ασθενείς, με παραλήρημα και εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των αναφερόμενων προβλημάτων.

Ωστόσο, υπήρξε πολύ λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις του Covid-19 στα παιδιά.

Συνολικά 38 παιδιά που είχαν θετικά αποτελέσματα για τη μόλυνση και είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο, αξιολογήθηκαν στην ειδική μελέτη, που έγινε σε οκτώ χώρες.

Τα περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από μια παγκόσμια πρόσκληση για ασυνήθιστες περιπτώσεις Covid σε παιδιά που εκδόθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής Νευροραδιολογίας ( American Society of Pediatric Neuroradiology). 

Δεκατρία παιδιά ήρθαν από τη Γαλλία, οκτώ από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε από τις ΗΠΑ, τέσσερα από τη Βραζιλία, τέσσερα από την Αργεντινή, δύο από την Ινδία, ένα από το Περού και ένα από τη Σαουδική Αραβία.

=====================

Πώς μολύνει ο coronavirus τον εγκέφαλο

Ο κοροναϊός μπορεί να φτάσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αφού εισπνευστεί από τη μύτη ενός ατόμου και κολλήσει στη ρινική βλέννα του, σύμφωνα με μελέτη.

Είναι η πρώτη γνωστή απόδειξη ότι ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει τους νευρώνες του εγκεφάλου, μέσω του βλεννογόνου.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κατέστη σαφές ότι ο κοροναϊός, που ονομάζεται SARS-CoV-2, δεν προκαλεί μόνο αναπνευστική δυσφορία αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, ένας στους τρεις αναφέρει συμπτώματα όπως απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, πονοκεφάλους, κόπωση, ζάλη και ναυτία.

Επιστήμονες στη Γερμανία πραγματοποίησαν αυτοψίες σε 33 ασθενείς που πέθαναν από το Covid-19 και μελέτησαν τη ρινική βλέννα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης - πάνω από το στόμα, εκεί όπου ο φάρυγγας ενώνεται με τη ρινική κοιλότητα - καθώς και δείγματα εγκεφαλικού ιστού.

Το γενετικό υλικό του κοροναϊού υπήρχε σε μεγαλύτερες ποσότητες στη βλέννα της ρινικής κοιλότητας, αλλά οι πρωτεΐνες ακίδων του SARS-CoV-2 - οι οποίες προεξέχουν από τον ιό  (SARS-CoV-2's spike proteins) και προσκολλώνται στους ανθρώπινους υποδοχείς για να μολύνουν τα κύτταρα - βρέθηκαν επίσης στον εγκέφαλο.

σε όλους τους ασθενείς έγινε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας, μετά την ανάπτυξη συμπτωμάτων κάποιας μορφής, που κυμαίνονταν από τυπικό πυρετό έως προβλήματα μετακίνησης των άκρων τους και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Οκτώ από τα παιδιά δεν είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια ή βήχα, όπως συνήθως σχετίζεται με το Covid-19.

Τέσσερα παιδιά στη μελέτη πέθαναν μετά τη σύλληψη μιας άλλης λοίμωξης, όπως η φυματίωση και η MRSA, αφού το Covid-19 τα έκανε πιο ευαίσθητα.

Και δύο από τους νέους στη μελέτη έμειναν παράλυτοι αφού ο ιός έφτασε στους νωτιαίους μυελούς και προκάλεσε φλεγμονή.

Ένα από τα παιδιά έγινε τετραπληγικό και βασίζεται σε αναπνευστήρα για αναπνοή μέσω τραχειοστομίας. Το παιδί τρέφεται επίσης με ένα σωλήνα γαστροστομίας στο στομάχι του.

Το δεύτερο παιδί εξαρτάται επίσης από τον αναπνευστήρα με τραχειοστομία, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνα  τους και τοποθετήθηκε ένας σωλήνας στο στομάχι τους, για να τα ταΐσουν.

Έχουν δυσαυτονομία, (δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, dysautonomia) μια κατάσταση που δεν επιτρέπει τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής, της λειτουργίας και της θερμοκρασίας της ουροδόχου κύστης.

Είκοσι έξι από τα παιδιά έκαναν πλήρη ανάρρωση και έξι είχαν βελτίωση, όταν η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health.

Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι ο ιός μπορεί να διασχίσει το αιματοεγκεφαλικό φράγμα και να εισβάλει στο όργανο και μπορεί επίσης να φτάσει στον εγκέφαλο μέσω της μύτης

Ο καθηγητής Stavros Stivaros, (joint senior author) συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι σαφές από τον αριθμό των παιδιών που έχουμε δει με το Covid-19, ότι οι νευρολογικές επιπλοκές είναι σπάνιες.

«Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το Covid-19 θα μπορούσε να είναι μια πιθανή διάγνωση, ακόμα κι αν αυτά τα παιδιά δεν εμφανίζουν τα κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα του ιού.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα περισσότερα παιδιά με νευρολογική ασθένεια που σχετίζεται με το Covid θα έχουν βελτίωση,  αλλά παρόλα αυτά μπορεί σπάνια να συμβεί,  αυτό που αναφέρεται στη μελέτη.

πηγή 17-12-20

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9064367/Covid-19-children-cause-PARALYSIS-rare-cases.html?ito=push-notification&ci=61035&si=451208

Δεν υπάρχουν σχόλια: