Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος της Γης μετατοπίζεται ταχύτατα, κάτι παράξενο συμβαίνει βαθιά μέσα στη γη. Οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μελλοντικά, αντιστροφή των πόλων

 κάτι παράξενο - και ενδεχομένως ισχυρό - λαμβάνει χώρα βαθιά μέσα στη Γη.
ο Βόρειος μαγνητικός Πόλος της Γης μετατοπίζεται (τρέχει κυριολεκτικά) με μια πρωτοφανή ταχύτητα περίπου 50 ή και 55 χιλιομέτρων το χρόνο. (ή 30 μίλια το χρόνο) κινείται προς τη Σιβηρία,  μακριά από τον Βόρειο Καναδά.
Αυτή η μετατόπιση σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίζεται το πολικό σέλας (Aurora), στην περιοχή του βόρειου Καναδά.

«Η κίνηση του από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πιο γρήγορη, από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, που προκαλούν αυτή την κίνηση», δήλωσε στο MailOnline η Ciaran Beggan από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία (British Geological Survey)  με έδρα το Εδιμβούργο.
«Ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινούνταν με πολύ αργό ρυθμό, στον βόρειο Καναδά, από το 1590 έως το 1990 και στη συνέχεια επιταχύνθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, από περίπου 10 χιλιόμετρα (6.2 μίλια) ετησίως σε πάνω από 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) ετησίως.
Το 2015 κινούνταν προς τη Σιβηρία με ταχύτητα άνω των 48 χιλιομέτρων το χρόνο.Αυτή η ταχύτητα δημιούργησε μια επικαιροποίηση έκτακτης ανάγκης στο Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο, που χρησιμοποιούν για να προσανατολιστούν οι στρατιωτικοί ναυτικοί και τα κινητά συστήματα GPS.
Το τελευταίο Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο [World Magnetic Model (WMM)],  που παρακολουθεί την κίνηση του μαγνητικού πεδίου της Γης, δείχνει ότι ο μαγνητικός Βορράς κινείται με ρυθμό 50 χιλιομέτρων το χρόνο.
Αυτή είναι η ταχύτερη καταγραφόμενη μετατόπιση του μαγνητικού βορρά της Γης από τα μέσα του 16ου αιώνα και θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο για συστήματα αεροναυτιλίας και πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών smartphone που χρησιμοποιούν GPS.
Το WMM έχει επίσης εντοπίσει ζώνες ‘caution zones’ στη Γη γύρω από τα μαγνητικά πεδία, όπου οι πυξίδες ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε σφάλματα και να στείλουν τους χρήστες "off course".
=========
Για τους περισσότερους από εμάς, αυτή η μετατόπιση είναι μόνο μια μικρή αλλαγή και γίνεται αισθητή μόνο στους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν πολύ κοντά στην Αρκτική.
Αλλά η αδυσώπητη μετατόπιση του βόρειου μαγνητικού πόλου δείχνει ότι κάτι παράξενο - και ενδεχομένως ισχυρό - λαμβάνει χώρα βαθιά μέσα στη Γη.
οι επιστήμονες ελπίζουν να καταλάβουν τι συμβαίνει μόνο με την παρακολούθηση
Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη παράγεται σχεδόν 2.000 μίλια (3.200 χιλιόμετρα) κάτω από τα πόδια μας, στον εξωτερικό πυρήνα της Γης.
Ποτάμια λιωμένου σιδήρου (πορτοκαλί μάγμα σιδήρου και νικελίου με θερμοκρασία πάνω από 5.432 βαθμούς Φαρενάιτ, που αναπτύσσεται λόγω της τεράστιας πίεσης) ρέουν στο εξωτερικό του πυρήνα και γεννούν το μαγνητικό πεδίο που την προστατεύει.
Μεταβολές σε αυτή τη υπόγεια ροή, μπορούν να μεταβάλουν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης - και τους πόλους όπου συγκλίνουν.
 Ο μαγνητικός βορράς δεν ευθυγραμμίζεται με το γεωγραφικό βορρά (το τελικό σημείο του περιστροφικού άξονα της Γης) και είναι συνεχώς εν κινήσει.
Τα αρχεία των αρχαίων μαγνητικών πεδίων από εξαιρετικά παλιούς βράχους δείχνουν ότι, οι πόλοι μπορούν ακόμη και να αναποδογυρίζουν - ένα γεγονός που συνέβη κατά μέσο όρο τρεις φορές ανά εκατομμύριο χρόνια.
Η πρώτη αποστολή που ανακάλυψε το μαγνητικό βορρά, το 1831, τον εντόπισε στην καναδική Αρκτική.
Μέχρι τη στιγμή που ο στρατός των ΗΠΑ έψαχνε για τον πόλο στα τέλη της δεκαετίας του 1940, είχε μετατοπιστεί 250 μίλια (400 χιλιόμετρα) στα βορειοδυτικά.
Από το 1990, έχει μετακινηθεί 600 μίλια (970 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, 4 μοίρες νότια του γεωγραφικού βορρά - προς το παρόν.
(από το 1831 μέχρι σήμερα, ταξίδεψε συνολικά περίπου 1400 μίλια)
Ανεξήγητα, ο νότιος μαγνητικός πόλος δεν ακολουθεί τους ρυθμούς μετατόπισης του βορείου μαγνητικού πόλου. Από το 1990, η θέση του παρέμεινε σχετικά σταθερή, κοντά στις ακτές της ανατολικής Ανταρκτικής.
Η τοποθεσία του Βόρειου Πόλου ελέγχεται από δύο "patches"  μαγνητικού πεδίου κάτω από τον Καναδά και τη Σιβηρία.
 Οι επιστήμονες της National Oceanic and Atmospheric Administration και η British Geological Survey συνεργάζονται για την παραγωγή ενός νέου παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου - μια μαθηματική αναπαράσταση του πεδίου - κάθε πέντε χρόνια.
Η επόμενη ενημέρωση δεν είχε προγραμματιστεί μέχρι το 2020.
Αλλά η Γη είχε άλλα σχέδια. Οι διακυμάνσεις στην Αρκτική σημειώθηκαν ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν.

Μέχρι το καλοκαίρι, η διαφορά μεταξύ του παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου και της πραγματικής θέσης του βόρειου μαγνητικού πόλου είχε υπερβεί σχεδόν, το όριο που απαιτείται για την ακριβή πλοήγηση.
έτσι ερευνητές για τη διαμόρφωση του γεωμαγνητικού πεδίου, εργάστηκαν για το νέου παγκόσμιο μαγνητικό μοντέλο, με χρηματοδότηση -κατά το μεγαλύτερο μέρος- από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
====================
Η τρέχουσα έκδοση, WMM2020, ισχύει μόνο μέχρι το 2025 για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες μαγνητικές αλλαγές.
Τα δεδομένα από δορυφόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και 160 παρατηρητήρια χερσαίας βάσης, με πρόσφατες παρατηρήσεις του  Οκτωβρίου, χρησιμοποιήθηκαν για τη χαρτογράφηση του WMM2020.
Το WMM είναι το πρότυπο μοντέλο που χρησιμοποιείται από τα τμήματα άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Διεθνή Οργανισμό  "International Hydraulic Organisation".
πληρώνεται συνήθως και χρησιμοποιείται από το στρατό, αλλά είναι δωρεάν για όποιον το χρειάζεται.
=============================
Αναφέρεται ότι η Γη καθυστέρησε για μια άλλη αντιστροφή του μαγνητικού της πεδίου, - ένα γεγονός που δεν συνέβη για 780.000 χρόνια - και η πρόσφατη κινητικότητα (μετατόπιση) του Βόρειου μαγνητικού πόλου, μπορεί να είναι σημάδι ενός κατακλυσμού.
Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι, οι τοπικές αλλαγές στην Αρκτική αποτελούν ένα σημάδι για κάτι μεγαλύτερο.
Εν πάση περιπτώσει, οι ανατροπές του μαγνητικού πεδίου συμβαίνουν με διαδικασία διάρκειας περίπου 1.000 χρόνων - δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο ακόμη και στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προσαρμοστεί.
Πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής εξαρτώνται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, οι «άγκυρες» του οποίου είναι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος. Ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ακόμα και ο προσανατολισμός πολλών ζώων εξαρτώνται από αυτό
Το μαγνητικό πεδίο  προστατεύει τον πλανήτη μας από την ηλιακή και τη γαλαξιακή ακτινοβολία

οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μελλοντικά αντιστροφή των πόλων
όταν δηλαδή, ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος θα αλλάξουν θέσεις
πώς θα επηρεαστεί η ζωή στη Γη
Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως όλα τα φυτά και τα ζώα αντιδρούν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
1. Ζώα πουλιά και ψάρια που βρίσκουν την πορεία τους με βάση το μαγνητικό πεδίο της Γης θα χάσουν τον προσανατολισμό τους.

ας υποθέσουμε ότι μια φάλαινα που προσπαθεί να φτάσει στη βόρεια Αμερική, όπου ικανή ποσότητα ψαριών βρίσκεται εκεί την άνοιξη, για να την βοηθήσουν να τραφεί, να αυξήσει το βάρος της, να αναπαραχθεί και να εξαπλώσει το DNA της. Αν δεν μπορέσει να πάει εκεί, με πλοήγηση που βασίζεται στο μαγνητικό πεδίο, αυτό θα επηρεάσει την αναπαραγωγική στρατηγική της.
Παρομοίως, κάποιες χελώνες που είναι ανάγκη να επιστρέψουν στον ίδιο κόλπο στην Αυστραλία για να κάνουν τα αυγά τους. εφόσον δεν θα είναι σε θέση να βρουν αυτή την παραλία, καθώς δεν θα μπορούν να πλοηγηθούν με το μαγνητικό πεδίο, μπορεί να καταλήξουν κάπου αλλού...
αυτή τη στιγμή υπάρχει στον πλανήτη μια κατάσταση κατά την οποία ήδη το 1/3 των πλασμάτων βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το μεγάλο ερωτηματικό για την ενδεχόμενη αντιστροφή των πόλων, είναι πώς θα επηρεάσει πλάσματα που έχουν ήδη πρόβλημα ως προς τη δυνατότητά τους να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε.

2. Πλοία, αεροπλάνα,και ότι άλλο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιεί πυξίδα, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα,καθώς οι πυξίδες θα δείχνουν τον αντίθετο πόλο.

Ως προς το τεχνολογικό κομμάτι, τα ηλεκτρικά/ ηλεκτρονικά συστήματα διασυνδέονται πολύ στενά, οπότε ένα πρόβλημα σε ένα από αυτά μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» σε όλο τον πλανήτη.
Κάτι τέτοιο, παραλίγο να συμβεί το 2012, σε μια πολύ μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, που ευτυχώς εκδηλώθηκε όταν ο Ήλιος δεν «κοιτούσε» προς τη Γη. Ευτυχώς το αποφύγαμε “παρά τρίχα” και καταγράφηκε από τους δορυφόρους. Μια ομάδα στη Μ. Βρετανία, ανέπτυξε έναν τρόπο εξέτασης του οικονομικού κόστους αυτών των μεγάλων ηλιακών καταιγίδων και προσπάθησε να βρει τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

3. Για κάποιο χρονικό διάστημα (επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να κρατήσει και 7 ημέρες) η Γή μας δεν θα έχει καθόλου μαγνητικό πεδίο...οπότε θα είναι πολύ ευάλωτη στις ηλιακές ακτίνες και σε ότι είδους ακτινοβολία κυκλοφορεί στο διάστημα...
Η αντιστροφή πόλων έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της γης,  η πιο πρόσφατη ήταν πριν από 780.000 χρόνια, οπότε υπάρχουν αυτοί που λένε ότι: "η ώρα πλησιάζει".

Ο πυρήνας της γης γίνεται όλο και πιο ασταθής. Ο Βόρειος μαγνητικός πόλος κυριολεκτικά “τρέχει” στο βόρειο ημισφαίριο στα 55 χλμ ανά ώρα στα βορειοδυτικά. Υπάρχει μια ένδειξη ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει μέσα στον πυρήνα. Ξέρουμε ότι το δίπολο αποδυναμώνεται δραματικά.
εικόνες από δορυφόρους, δείχνουν ότι μέρος του μαγνητικού πεδίου έχει ήδη αντιστραφεί στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό είναι κάτι που αποκαλείται “Ανωμαλία Νότιου Ατλαντικού”.
Αυτό το “reversed flux patch”, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, κινείται προς τη Δύση και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, οπότε τώρα καλύπτει περίπου 20% της επιφάνειας του πλανήτη. 
Παρά τα έντονα "σημάδια" δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι έρχεται σύντομα η αντιστροφή.
Ωστόσο  είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πόλοι θα αντιστραφούν ξανά σε κάποια φάση και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
ο Ντάνιελ Μπέικερ, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι ειδικός στην ηλιακή ακτινοβολία και το πώς επηρεάζει τον πλανήτη μας, λέει ότι δεν έχει αμφιβολία πως τμήματα του πλανήτη μας θα γίνουν μη κατοικήσιμα.
Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι αυτά. Αυτό που εννοεί είναι ότι επιπλέον υπεριώδης ακτινοβολία η οποία είναι επιβλαβής στον ανθρώπινο ιστό και μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις θα πλήξει τον πλανήτη, επειδή δεν θα έχουμε τη μαγνητική ασπίδα να μας προστατεύει»
επειδή η περισσότερη ακτινοβολία θα φτάνει στην επιφάνεια της Γης κάτω από πολύ χαμηλές δυνάμεις μαγνητικού πεδίου κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας αναστροφής, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά του καρκίνου.
ΠΗΓΉ
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7789269/Earths-magnetic-north-shifting-unprecedented-rate-30-miles-year.html

👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽
το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη, παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εκτίμηση πως πλησιάζει αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του πλανήτη.
Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει τη Γη εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα, ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα και προστατεύει από καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους.
Τα τελευταία 200 χρόνια έχει εξασθενήσει κατά 15% και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό ίσως είναι σημάδι πως οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή.
Η τελευταία αντιστροφή των πόλων σημειώθηκε πριν από περίπου 780.000, ενώ συνήθως οι πόλοι αλλάζουν κάθε  200.000-300.000 χρόνια, σύμφωνα με την Daily Mail.

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας τότε ο πλανήτης θα κινδυνεύει άμεσα από ηλιακούς ανέμους ικανούς να δημιουργήσουν τρύπες στο όζον. Αυτό με τη σειρά του θα επιδράσει καταλυτικά στη ζωή του ανθρώπου, που θα κινδυνεύει περισσότερο από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ενώ θα παρατηρηθεί ριζική αλλαγή του κλίματος και σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περίπτωση αντιστροφής των πόλων περίπου 100.000 άνθρωποι θα χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω αυξημένων ποσοστών ακτινοβολίας.
πηγή
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/115800/kampanaki-gia-epikeimeni-antistrofi-ton-polon-tis-gis
==========================================

το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει,  βρίσκεται σε κατάσταση δραματικής αποδυνάμωσης (γίνεται πιο αδύναμο σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ενισχύεται σε άλλα μέρη)
Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις των επιστημόνων, εξασθενεί τώρα περίπου 10 φορές ταχύτερα από ό, τι αρχικά, χάνοντας περίπου το 5% της ισχύος του κάθε δεκαετία. Αλλά δεν ξέρουν πραγματικά γιατί, ή τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας.

το 2013 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε με τρεις Swarm δορυφόρους που μετρούν το μαγνητικό πεδίο της Γης από σήματα που προέρχονται από τον πυρήνα, κρούστα, ωκεανούς, ιονόσφαιρα και μαγνητόσφαιρα.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα και άλλα από άλλους δορυφόρους, κυκλοφόρησαν τον σαφέστερο χάρτη μέχρι τώρα, για το πώς ακριβώς αλλάζει το μαγνητικό μας πεδίο - όπου αποδυναμώνεται και όπου ενισχύεται - και τι προκαλεί αυτές τις μετατοπίσεις.
 οι ερευνητές του ESA έδειξαν ότι το μαγνητικό πεδίο έχει εξασθενίσει κατά περίπου 3,5% στην κορυφή της Βόρειας Αμερικής από το 1999, αλλά ενισχύθηκε κατά περίπου 2% έναντι της Ασίας κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η περιοχή που απασχολεί τους περισσότερους επιστήμονες αυτή τη στιγμή ονομάζεται South Atlantic Anomaly - πάνω από τη Νότια Αμερική, μια τεράστια έκταση του πεδίου που εκτείνεται από τη Χιλή στη Ζιμπάμπουε.
Δορυφόροι, δείχνουν ότι μέρος του μαγνητικού πεδίου έχει ήδη αντιστραφεί στο νότιο ημισφαίριο (στο 20% περίπου της επιφάνειας του πλανήτη)
πηγή 27-12-18
https://www.sciencealert.com/mysterious-anomaly-under-africa-is-weakening-earth-s-magnetic-field
6-2-17
https://theconversation.com/does-an-anomaly-in-the-earths-magnetic-field-portend-a-coming-pole-reversal-47528

Δεν υπάρχουν σχόλια: