Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

Καρδιές χοίρων θα μεταμοσχεύονται σε ανθρώπους, μυστικά πειράματα ξενομεταμόσχευσης σε πιθήκους, γίνονται στις ΗΠΑ

Καρδιές χοίρων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις (ξενομεταμόσχευση) στους ανθρώπους.
Ο πρωτοπόρος χειρουργός Sir Terence English, που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη Βρετανία το 1979, πιστεύει ότι οι καρδιές χοίρων μπορεί να προσαρμοστούν και να γίνουν διαθέσιμες για ανθρώπινη χρήση, μέσα σε τρία χρόνια.
Με μια νέα τεχνική δημιούργησαν δύο γονίδια  "knock-out" για να επιτραπεί η χρήση οργάνων των χοίρων στους ανθρώπους.
Ο καθηγητής Christoper McGregor (senior registrar, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα)  θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει έναν ανθρώπινο νεφρό (που είναι είναι ένα από τα πιο περίπλοκα όργανα) με νεφρό χοίρου, πριν από το τέλος του έτους
Ο Sir Terence λέει ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για πιο σύνθετες και περίπλοκες μεταμοσχεύσεις στο μέλλον, στη διαδικασία που ονομάζεται «ξενομεταμόσχευση».

Ο Sir Terence είπε στο Sunday Telegraph : «Αν το αποτέλεσμα της ξενομεταμόσχευσης  με τους νεφρούς των χοίρων στους ανθρώπους, είναι ικανοποιητικό, τότε είναι πιθανό ότι  θα χρησιμοποιηθούν και οι καρδιές τους, με καλές επιδράσεις στους ανθρώπους, μέσα σε λίγα χρόνια.
"Εάν λειτουργεί με νεφρό, θα λειτουργήσει και με μια καρδιά."
Η ζήτηση για όργανα δότη για μεταμόσχευση ξεπερνά την προσφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 280 άτομα  να περιμένουν μια καρδιά.
Έχει προταθεί ότι η προμήθεια οργάνων ανθρώπινου δότη θα μπορούσε να αντικατασταθεί με αυτά που λαμβάνονται από ζώα ή αυτά που αναπτύσσονται ανεξάρτητα στο εργαστήριο.
Τα όργανα χοίρων θα μπορούσαν να είναι μια καλή επιλογή για μεταμόσχευση σε ανθρώπους ασθενείς, καθώς τα όργανα τους τείνουν να είναι παρόμοια σε μέγεθος.
Ο Sir Terence δήλωσε: "Θα υπάρξουν άνθρωποι για τα δικαιώματα των ζώων που θα πουν ότι είναι εντελώς λάθος. Αλλά αν μπορείτε να σώσετε μια ζωή δεν είναι ίσως λίγο καλύτερα;"
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων (cutting-edge gene editing techniques)  για να τροποποιήσουν τα όργανα πριν από τη μεταμόσχευση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να απορριφθούν από το σώμα του δότη.
Ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ George Church, συνιδρυτής και σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας eGenesis,  εργάζεται επίσης για την προσαρμογή των χοιρινών οργάνων, έτσι ώστε τελικά να γίνουν κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους ασθενείς.
Ο καθηγητής Church και οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να τροποποιήσουν τα όργανα των χοίρων έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να απορριφθούν.
Μόλις τροποποιηθούν, οι ερευνητές του eGenesis δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα των οργάνων, μετά την μεταμόσχευσή τους σε πιθήκους, σε δοκιμές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, στις ΗΠΑ.
«Αυτό που κάνουμε είναι ένα απαραίτητο βήμα», λέει ο James Markmann (Massachusetts General's chief of transplant surgery) και σύμβουλος του eGenesis.
«Θα δυσκολευόμασταν να βάλουμε ένα τροποποιημένο όργανο σε έναν άνθρωπο μέχρι να δοκιμαστεί σε ένα μεγάλο ζώο», πρόσθεσε.
Η ακριβής φύση των σημερινών πειραμάτων - ποια όργανα μεταμοσχεύονται, τα είδη πιθήκων που γίνονται πειραματόζωα δέκτες των οργάνων και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται οι χοίροι - αποτελούν στοιχεία που παραμένουν σε μυστικότητα, ανέφερε η MIT
Technology Review τον Ιούνιο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που όργανα χοίρων έχουν μεταμοσχευθεί σε πρωτεύοντα.
Προηγουμένως, ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ κατάφεραν να εμφυτεύσουν καρδιές χοίρων μέσα σε μπαμπουίνους, παράλληλα με τις φυσικές καρδιές αυτών των πιθήκων.
Οι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις καρδιές των μπαμπουίνων και να επιβιώσουν για δύο χρόνια.
Σε άλλη μελέτη, πέρυσι, Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν ότι αρκετοί μπαμπουίνοι διατηρήθηκαν ζωντανοί για περίπου έξι μήνες μετά την αντικατάσταση της καρδιάς τους, με καρδιές που ελήφθησαν από δότες χοίρων.
Εάν αυτά τα πειράματα αποδειχθούν τελικά επιτυχημένα, οι ερευνητές μπορεί τελικά να προχωρήσουν στη διαδικασία ξενομεταμόσχευσης στον άνθρωπο και να μειώσουν την μεγάλη ζήτηση οργάνων από ανθρώπινους δότες.
πηγή 18-8-19
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7368005/Pig-hearts-adapted-human-use-three-years-according-pioneering-surgeon.html?ns_mchannel=rss&ico=taboola_feed

Δεν υπάρχουν σχόλια: