Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για Σολομό AquaBounty στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, αναμένεται να δοθεί έγκριση για διάθεση κρέατος γενετικά τροποποιημένων ζώων (GM farm animals) μέχρι το καλοκαίρι και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πράσινο φως για τον GM Σολομό AquaBounty.
Ο Σολομός AquaBounty τροποποιήθηκε γενετικά για να φθάνει σε μέγεθος διπλάσιο από τον κανονικό.
Γενετιστές του Roslin Institute, πίεσαν στις 14-4-13  τη Βρετανική κυβέρνηση, να στηρίξει την έγκριση των προϊόντων  μεταλλαγμένων ζώων  για την καταπολέμηση της πείνας.

Η έγκριση προϊόντων GM ζώων, θα γίνει αιτία για να δούμε στο μέλλον να εκτρέφονται χοίροι γίγαντες, κότες με θηλυκά μόνο κοτοπουλάκια και βοοειδή με γονίδια από μπαμπουίνους για να είναι ανθεκτικά σε ασθένειες.

Η κίνηση για άσκηση πίεσης  των γενετιστών στην κυβέρνηση, ανησυχεί τους επικριτές της GM  τεχνολογίας, που δίνουν μάχη για να εμποδίσουν την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Η καθηγήτρια γενετικής Helen Sang, στο Roslin Institute όπου κλωνοποιήθηκε το πρόβατο Dolly, επιμένει πως πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος για τα τρόφιμα «Φρανκενστάιν»
όπως δηλώνει «είμαστε σε μια συναρπαστική στιγμή γιατί τα GM ζώα αποκτούν ιδιότητες που δεν μπορούν να επιτευχθούν με συμβατικές μεθόδους κτηνοτροφίας.    Η νέα τεχνική σύνθεσης DNA επιτρέπει ακριβείς αλλαγές στα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.   Η παραγωγή τροφίμων είναι μια διεθνής επιχείρηση και τα γενετικά τροποποιημένα ζώα μπορεί να γίνουν αποδεκτά σε άλλες χώρες πριν γίνουν αποδεκτά στη Βρετανία.   Είναι ζήτημα χρόνου να αποφασίσουν τα σουπερμάρκετ να πωλούν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα »

Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν έγκριση για τη διάθεση του σολομού AquaBounty μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
 
Ο Σολομός AquaBounty είναι στείρος και δημιουργήθηκε με την εισαγωγή στο σολομό του Ατλαντικού, ενός γονιδίου από το είδος eel-like ocean  και ενός γονιδίου για παραγωγή αυξητικής ορμόνης, που διπλασιάζει το μέγεθός του.

Ο Bruce Whitelaw, καθηγητής βιοτεχνολογίας ζώων στο Ρόσλιν, είπε ότι βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων εκτροφής ζώων είναι να δημιουργηθούν ζώα ανθεκτικά στις ασθένειες και να εξασφαλιστεί -δηλαδή να καθοριστεί- το φύλο των απογόνων τους.
Φυσικά προκύπτουν σοβαρές αντιδράσεις σε αυτά τα επιχειρήματα και ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, που εκφράστηκαν από την Dr Helen Wallace of GeneWatch, και τον Pete Riley, of the GM Freeze campaign.

 16-4-13 GM meat and fish set to go on sale: Scientists to press ahead despite public outrage
Aquabounty salmon set to granted approval in the U.S.
 
The US is expected to approve Aquabounty salmon in the next few weeks.
It is produced by inserting a growth hormone gene and another gene taken from the eel-like ocean pout.

Δεν υπάρχουν σχόλια: