Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πως φτιάχνω τυρί χωρίς πυτιά

To τυρί γενικά, είναι ένα προϊόν, το οποίο δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου, να διατηρήσει το γάλα και συνεπώς τα θρεπτικά του στοιχεία, για μεγάλο διάστημα. Αν αφήσουμε γάλα εκτός ψυγείου, αυτό αλλοιώνετε μέσα σε μια μέρα. Το τυρί, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευείς του και το είδος του, μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, απλώς τοποθετώντας το σε ένα δροσερό μέρος.

Άρα η παρασκευή του τυριού είναι μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο και γι’ αυτό κάθε λαός και τόπος, έχει φτιάξει τα δικά του είδη τυριού, ανάλογα με την πρώτη ύλη που είχαν και τα μέσα που διέθεταν. Από τα πιο γνωστά τυριά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι η Φέτα. Η φέτα, κατά την άποψη μου είναι ένα από τα καλύτερα τυριά, όχι μόνο λόγο της γεύσης της, αλλά επίσης, για τον τρόπο που παρασκευάζετε και το χρονικό διάστημα που μπορεί να συντηρηθεί.

Ο τρόπος που παράγεται η φέτα είναι μοναδικός. Μπορούμε όμως προς διευκόλυνση μας, να κάνουμε παραλλαγές και να φτιάξουμε, φυσικά, ένα άλλο είδος τυριού. Το βασικό είναι, να μπορούμε να φτιάξουμε τυρί εύκολα, με ότι διαθέτουμε. Στο ftiaxno.gr υπάρχουν οδηγίες και video για το πως μπορείτε να φτιάξετε φέτα αλλά και άλλου είδους τυριά. Με τον τρόπο που παρασκευάζουμε την φέτα, δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος, αφού το γάλα δεν ζεσταίνετε σε μεγάλη θερμοκρασία, συντηρείτε για μεγάλο διάστημα και επιπλέον, επειδή χρειάζεται διάστημα 2 μηνών για να γίνει, σκοτώνονται τυχόν μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες.

Το μειονέκτημα όμως, ας πούμε, είναι οτι χρειάζεται πυτιά. Η πυτιά σήμερα, εύκολα βρίσκεται σε μαγαζιά. Τι γίνεται όμως σε μια περίπτωση έλλειψης υλικών και τροφίμων; Χωρίς πυτιά δεν φτιάχνεται τυρί; Καταρχάς να ξεκαθαρίσω οτι η πυτιά όπως αναφέρεται και στο post του ftiaxno.gr, μπορεί να φτιαχτεί με φυσικά μέσα. Όμως αυτή η διαδικασία φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να βρούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους.

Όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε το τυρί μας, πρέπει να ξέρουμε την προέλευση του γάλακτος και την ποιότητα του. Αν έχουμε έστω και την παραμικρή υποψία ότι το γάλα μπορεί να προέρχεται από άρρωστα ζώα ή απλώς δεν ξέρουμε από που προέρχεται, τότε θα πρέπει είτε να βράσουμε το γάλα σε υψηλή θερμοκρασία (οπότε πολλά θρεπτικά στοιχεία θα καταστραφούν), είτε θα προτιμήσουμε να φτιάξουμε ένα τυρί με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης όπως η φέτα, ώστε τυχόν αρρώστιες/μικρόβια να εξαλειφθούν.

Αφού αποφασίσουμε για την θερμοκρασία ζεστάματος/βρασίματος του γάλακτος, θα πρέπει να επιλέξουμε και ένα μέσο για να το πήξουμε. Στην φέτα είναι η πυτιά, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά, όπως ο χυμός λεμονιού και το φυσικό ξύδι. Και τα δύο στην κατάλληλη ποσότητα, θα πήξουν το γάλα και θα φτιάξουμε έτσι τυρί. Στο παρακάτω video παρουσιάζετε ο τρόπος με το ξύδι. Είναι ακριβώς το ίδιο, όπως και με την φέτα. Η κυρία στο video, προτιμά να το καταναλώσει αμέσως και ζεστό.

Eνώ στο παρακάτω video, το αφήνει για καμιά ώρα να σκληρύνει. Θα μπορούσε κάλλιστα να το βάλει και στο τυρόγαλο και να το σκληρύνει και αλατίσει όπως η φέτα.

Στην παρακάτω σελίδα, υπάρχει μια συνταγή και οδηγίες, από το Πελίτι, για το πως να παρασκευάσετε τυρί κασέρι, με χυμό λεμονιού.

Άρα η χρήση της πυτιάς δεν είναι απαραίτητη, αν και χωρίς πυτιά δεν φτιάχνεται φέτα, αλλά ένα άλλο είδος τυριού. Αν πειραματιστείτε ίσως να φτιάξετε το δικό σας, μοναδικό τυρί… πως λέτε να δημιουργήθηκε το rokfor; Μάλλον καταλάθος… ;)

Άλλες συνταγές

  • http://www.wikihow.com/Make-Paneer-%28Indian-Cheese%29
  • http://cuceesprouts.com/2011/04/homemade-farmers-cheese/
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: