Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κ. Καραμανλής: «Δεν μπορεί να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια με ΕΘΝΙΚΑ ζητήματα»
Παρέμβαση της Μόσχας για το θέμα του Αγωγού

«Η υπογραφή της χώρας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας τα περί επαναδιαπραγματεύσης διεθνών συμφωνιών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γ. Παπανδρέου.

«Αυτά είναι καινοφανή πράγματα. Το να ισχυρίζεται δηλαδή κανείς ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα ανατρέψει διεθνείς συμφωνίες», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

Ειδικά για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Θυμίζω ότι το επιδιώκαμε για 14 χρόνια και καρκινοβατούσε, ή εν πάση περιπτώσει, καθυστερούσε. Δουλέψαμε εργωδώς γι΄ αυτό, το πετύχαμε και υπεγράφη. Δεν είναι η μόνη, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, που καθιστούν τη χώρα, πράγματι ενεργειακό κόμβο. Σας θυμίζω τον Interconnector, τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Τώρα μάλιστα και με χρηματοδότηση από την ΕΕ του κομματιού Ελλάδας προς Βουλγαρία. Και βέβαια τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές -τόνισε- είναι πολύ σημαντικές συμφωνίες. Εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Και βέβαια συμβάλλουν και στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια με τέτοια ζητήματα».

Στο θέμα παρενέβη χθες και η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος αφού εξήρε τη σημασία της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας εν γένει και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε πως η προώθηση του σχεδίου συνεχίζεται χωρίς αλλαγές ή διορθώσεις.

«Σε ό,τι αφορά στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η εργασία για το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, συνεχίζεται χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές ή διορθώσεις», τόνισε ο κ. Νεστερένκο, τονίζοντας ότι «τώρα το πιο σημαντικό θέμα είναι, χωρίς να μειωθούν οι ρυθμοί, να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη της πρακτικής υλοποίησης του σχεδίου».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, ο κ. Νεστερένκο παρατήρησε ότι «στη Μόσχα, κατέγραψαν το περιεχόμενο της αρχικής δήλωσης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπανδρέου, σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί, στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία» και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή, εκφράστηκε, εν συνεχεία, η πρόθεση να προωθηθεί η πρακτική υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η πρωτοβουλία για το οποίο ανελήφθη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ».

Οπως ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης, η Μόσχα υπολογίζει ότι «στην Ελλάδα συνειδητοποιούν, όπως και πριν, την πολιτική και οικονομική σημασία της υλοποίησης του σχεδίου αυτού, που στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., αλλά και εξυπηρετεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για την παροχή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη».

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, ο κ. Νεστερένκο είπε ότι, τα τελευταία χρόνια, κατέστη «μια από τις θεμελιώδεις κατευθύνσεις στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις».

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι το άνοιγμα προς τη Ρωσία δεν πρέπει να ανακοπεί, όμως θα έπρεπε κι ο ίδιος να μην το σαμποτάρει.
Για ποιό λόγο, για παράδειγμα, δεν διαφώνησε με την υπουργό εξωτερικών στις δηλώσεις της - η μόνη στην Ευρώπη τότε - για την αντιπυραυλική ασπίδα;
Γιατί αρνήθηκε την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία;
Η Δύση - για μια ακόμα φορά - είχε
πουλήσει την Ελλάδα. Της έδειξε ποτέ τη δυσαρέσκεια της Ελλάδος; 'Οχι. Ακόμα και για το θέμα των αγωγών ψέλισε μονο ότι "έχει να κάνει με την ύπαρξη ανεξάρτητων πηγών ενέργειας".
Άλλη έπρεπε να είναι η στάση του. Έπρεπε να δείξει στους "συμμάχους" μας ότι η Ελλάς θεωρεί εχθρική τη στάση τους στα εθνικά μας θέματα (σε όλα είναι εναντίον μας: "Τσάμικο", Σκοπιανό, Τουρκία, Κυπριακό) και γι' αυτό νοιώθει την ανάγκη να αναζητήσει νέους συμμάχους.
Οι Δυτικοί δεν είναι ανόητοι. Ξέρουν ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα, ξέρουν ότι η γεωπολιτική - γεωστρατηγική της θέση είναι ανώτερη της Τουρκίας. Θεωρούν όμως ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ τους εκάστοτε ηγέτες μας, οπότε ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ, δεν νοιάζονται (ενώ η Τουρκία, ακολουθώντας Φαναριώτικη πολιτική κι ανατολίτικο παζάρι, πάντα κερδίζει).

Θα μου πείτε, βέβαια: Αφού η Ελλάς έχει μεγαλύτερη σημασία γι' αυτούς, γιατί δε θέλουν να την βοηθήσουν;
Απάντηση: Σημασία γι' αυτούς έχει ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ της Ελλάδος, και η στάση των ΗΓΕΤΩΝ της. Κι επειδή ξέρουν ότι ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι οι "σύμμαχοι" μόνο σύμμαχοι δεν είναι, ανησυχούν (θυμηθείτε τη γνωστή ρήση του Κίσσινγκερ) κι επιδιώκουν να την ελέγξουν και με άλλους τρόπους, πιο δυναμικούς:

1) επαπειλούμενη - ή και πραγματική - διάσπαση (με αυτονομήσεις περιοχών και αλλαγές συνόρων)
2) αλλοίωση της εθνολογικής σύστασης του πληθυσμού, δημιουργία εντός εδάφους πολυάνθρωπων εχθρικών πυρήνων (που κάποια στιγμή θα εξελιχθούν σε "μειονότητες"). Μ' άλλα λόγια: Μετανάστες, νομιμοποιηθέντες και μή.

Συνέλληνες, οι στιγμές που περνάμε είναι απίστευτα κρίσιμες. Και δυστυχώς, στα εθνικά θέματα, και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι εξίσου απαράδεκτα.

ΙΩΑΝΝΗΣ