Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Παγκόσμιο χρυσό βραβείο στο λάδι της Κριτσάς!


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, είναι του συνεταιρισμού Κριτσά!

Γευσιγνώστες διεθνούς κύρους «υποκλίθηκαν» μπροστά στη γεύση και το άρωμα του ελαιόλαδου που προέρχεται από το συνεταιρισμό της Κρήτης, στον παγκοσμίως μεγαλύτερο διαγωνισμό λαδιού που δίνει κάθε χρόνο τα βραβεία κύρους «Μάριο Σολίνας».

Ο συνεταιρισμός Κριτσά πήρε το χρυσό βραβείο 2008 στην κατηγορία της μεσαίας έντασης, με λίγα λόγια, το ελαιόλαδου του αναδείχθηκε ως το πιο ποιοτικό στον κόσμο.

Οι κόποι πολλών χρόνων που κατέβαλαν οι ελαιοπαραγωγοί και η διοίκηση του συνεταιρισμού ανταμείβονται και τώρα ανοίγουν νέοι εμπορικοί ορίζοντες για το χρυσό ελαιόλαδο!Κάθε χρόνο ως γνωστό γίνονται αρκετοί διεθνείς και εθνικού χαρακτήρα διαγωνισμοί για το ελαιόλαδο.

Κορυφαίος όλων των διαγωνισμών, είναι αυτός του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου που δίνει τα βραβεία «Μάριο Σολίνας». Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται με «Μάριο Σολίνας» είναι τα πιο ποιοτικό στον κόσμο. Τα κορυφαία είναι αυτά που παίρνουν χρυσά βραβεία!
Ο αγροτικός συνεταιρισμός Κριτσά είχε στείλει δείγμα ελαιόλαδου με την επωνυμία «Κριτσάς 0,3» στο διεθνή διαγωνισμό. Είχε πάρει άλλωστε τρίτο βραβείο «Μάριο Σολίνας» στο διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου την παραγωγική περίοδο 2005-2006.

«Προάγγελοι» όμως της «χρυσής βράβευσης» ήταν τα χρυσά βραβεία που πήρε το ελαιόλαδο του συνεταιρισμού Κριτσά, σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο «Φεστιβάλ ελαιόλαδου» και την «Ελαιοτεχνία».

Η διοίκηση του συνεταιρισμού περίμενε λοιπόν κάποια διάκριση και στο φετινό διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου.

Και η διάκριση ήρθε…Ήταν η χρυσή!

Το τηλέφωνο του προέδρου του συνεταιρισμού Κριτσά Νίκου Ζαχαριάδη χτύπησε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Ήταν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, που η αρμόδια του ανακοίνωσε ότι ο συνεταιρισμός πήρε το χρυσό βραβείο!!


Η χαρά όλων, στελεχών και παραγωγών του συνεταιρισμού ήταν απερίγραπτη, όπως και η υπερηφάνεια τους για την τιμητική διάκριση. «Είναι μεγάλη η χαρά μας και η ικανοποίηση μας, όλων εδώ για την κορυφαία αυτή διάκριση. Είναι η αμοιβή των κόπων μας, παραγωγών, διοίκησης και εργαζομένων στο συνεταιρισμό» λέει στην «Π» ο κ. Ζαχαριάδης.

Πάνω από 3 ευρώ τιμές παραγωγού

Ο συνεταιριμός Κριτσά έχει μέλη του περίπου 1.000 παραγωγούς και παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 τόνων ετησίως. Πριν 3 χρόνια «μπήκε» στην τυποποίηση ελαιόλαδου, όλες οι εγκαταστάσεις του είναι πιστοποιημένες κατά ISO 22.000:2005 και HACCP.

Ο συνεταιρισμός Κριτσά ήδη εξάγει τυποποιημένο ελαιόλαδο στη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Γαλλία. Δεν πληρώνει τους παραγωγούς του με την παράδοση του ελαιόλαδου, αλλά τους δίνει στο τέλος της χρονιάς το συνολικό ποσό, που προκύπτει από την εμπορία και τις εξαγωγές του προϊόντος. Πέρυσι τους έδωσε 3,05 ευρώ για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,3.

«Αν ήμασταν στη Γιουροβίζιον θα ήταν διαφορετικά…»

Ο συνεταιρισμός Κριτσά έχει ήδη αποσπάσει αρκετά διεθνή βραβεία. Μέχρι τώρα όμως, ακόμα μετά και το 3ο βραβείο «Μάριο Σολίνας» πριν τρία χρόνια, δεν έλαβε έστω και ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Αν ήμασταν στη Γιουροβίζιον θα είχε…βουίξει ο κόσμος!

Αλλά εμείς παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο, το εθνικό μας προϊόν, δεν είναι το ίδιο…..» λέει με εμφανή πικρία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος Ζαχαριάδης και προσθέτει:

«Απορώ, το Υπουργείο γνωρίζει ότι το ελαιόλαδο της χώρας μας πήρε το πρώτο διεθνές βραβείο; Ενδιαφέρεται για αυτό; Πώς θα προβάλει άραγε αυτή τη βράβευση για την προβολή όχι μόνο του δικού μας ελαιόλαδου, αλλά του ελαιόλαδου της χώρας μας; Ποιος ενδιαφέρεται θα μου πείτε….».

Πηγή:patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια θα πηγαίνουν στα αζήτητα.