Το γουδί είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ για κάθε κουζίνα. Με αυτό μπορείτε να θρυματίσετε οτιδήποτε. Από καρπούς και σπόρους έως απλά βότανα για αλοιφές. Το γουδί μπορεί να έχει ότι μέγεθος και σχέδιο θέλετε εσείς. Φαντασία να υπάρχει.
Για να φτιαχτεί ένα γουδί συνήθως χρειάζονται αρκετά ξυλουργικά εργαλεία. Εδώ όμως θα δούμε μια τεχνική η οποία έχει πολλές εφαρμογές και κάνει την διαδικασία πιο εύκολη και απλή. Με την ίδια τεχνική μπορείτε να φτιάξετε ένα δοχείο σε οποιοδήποτε μέγεθος.
Θα χρειαστούμε ένα κούτσουρο, από σκληρό ξύλο. Η βελανιδιά είναι ένα καλό ξύλο. Μην χρησιμοποιήσετε πεύκο, καθώς είναι μαλακό ξύλο και λόγω του ρετσινιού θα μυρίζει. Αφαιρέστε τον φλοιό για να γίνει λείο, εξωτερικά και σιγουρευτείτε ότι είναι κομμένο ίσια στο πάτο και στην κορυφή.
Με ένα μαχαίρι, κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα για να ξεκινήσουμε το “σκάψιμο”.
Για να συνεχίσουμε θα χρειαστούμε μερικά αυτοσχέδια εργαλεία. Θα χρειαστούμε ένα καλαμάκι, κάτι σαν φυσοκάλαμο για να φυσάμε αέρα πάνω στα κάρβουνα, ώστε να καίνε περισσότερο και μια τσιμπήδα για να μεταφέρουμε κάρβουνα από την φωτιά μας.
Ετοιμάζουμε την φωτιά μας και την αφήνουμε να φτιάξει κάρβουνα. Τοποθετούμε κάρβουνα πάνω στο κούτσουρο και φυσάμε, ώστε να ανάψουν
Φυσήξτε μέχρι να δείτε ότι αρχίζει και καίγεται το κούτσουρο και κάνει το βαθούλωμα που θέλουμε. Θα παρατηρήσετε, ότι καθώς καίγεται το ξύλο και σχηματίζετε στάχτη, το ξύλο δεν θα καίγεται καλά. Αφαιρέστε τα κάρβουνα, καθαρίστε το κούτσουρο από την στάχτη και ξανασυνεχίστε.
Επειδή το να φυσάς με το καλάμι είναι κουραστικό μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσερό, από απλά υλικά για να επιταχύνετε την διαδικασία.
Συνεχίστε να καίτε το ξύλο και μετά να αφαιρείτε την στάχτη που σχηματίζετε. Τοποθετήστε περισσότερα κάρβουνα για να μεγαλώστε το βαθούλωμα.
Ορισμένα σημεία του ξύλου θα καίγονται ταχύτερα από κάποια άλλα. Για να προστατέψετε τα σημεία που δεν θέλετε να καούν άλλο ή βρέξτε προσεκτικά το σημείο ή βάλτε του λίγο λάσπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια θα πηγαίνουν στα αζήτητα.