Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Υφαρπαγή ελληνικών περιουσίων στη Β. Ήπειρο

Βυζαντινός Ναός στη Βόρεια ΉπειροΥφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στη Νότια Αλβανία κατήγγειλαν το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φόρουμ Βορειοηπειρωτών, Άλκης Παππάς, και ο γ.γ. της Ένωσης Χειμαριωτών, Φρέντι Μπελέρης, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.


Οι δύο εκπρόσωποι αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στις «μεθοδεύσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υφαρπαγής περιουσιών που έχουν οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες στους αλβανικούς φορείς, την ελληνική κυβέρνηση, την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα».

Για το ίδιο θέμα, οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών πρόκειται το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας να διαδηλώσουν και να πορευθούν προς την αλβανική πρεσβεία. Επίσης, έχουν ζητήσει ραντεβού με την υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να την ενημερώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, η υφαρπαγή περιουσιών γίνεται με την μέθοδο των καταπατήσεων στην περιοχή της Χειμάρας και με την εφαρμογή δύο νόμων (που αποκλείουν τη δίκαιη αναδιανομή στους μειονοτικούς) των καλλιεργήσιμων και οικοδομήσιμων εκτάσεων στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δρόπολης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, ο αποκλεισμός των μειονοτικών πραγματοποιείται με δύο νόμους που δεν μοιράζουν τις εκτάσεις σύμφωνα με την ιστορική σύνθεση του πληθυσμού, αλλά σύμφωνα με την υπάρχουσα στην οποία πλειοψηφούν οι Αλβανοί πολίτες αλβανικής καταγωγής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, ενώ το 1995 οι δήμαρχοι σε Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρα, Αργυρόκαστρο ήταν Έλληνες, δέκα χρόνια αργότερα μόνο ο δήμαρχος Χειμάρας είναι Έλληνας κι αυτός «με το ζόρι», όπως είπε, καθώς είναι δέκτης συνεχών επιθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Χειμάρας, πριν από το 1945 υπήρχαν ξεκάθαρες ιδιοκτησίες.

Όμως, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού συστήματος το 1991 δεν λύθηκε το περιουσιακό με επιστροφή στους πρότερους ιδιοκτήτες - όπως έγινε στα υπόλοιπα κράτη του ανατολικού μπλοκ. Το αποτέλεσμα είναι με διάφορα τεχνάσματα να γίνεται υφαρπαγή περιουσιών ιδιωτών και κοινοτήτων.Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: